coronavirus

Les recomanacions d'Oriol Mitjà: com s'han de fer els sopars de Nadal?

No barrejar bombolles, evitar espais molt concorreguts o fer celebracions més íntimes són alguns dels consells que dona l'epidemiòleg davant el ritme de la sisena onada

per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 13 de desembre de 2021 a les 09:53 |
Oriol Mitjà | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot apuntava que les festes de Nadal d'enguany havien de ser normals o, si més no, el més semblant possible a les d'abans de la pandèmia. L'arribada de la variant Òmicron, l'augment de contagis, l'increment de la pressió hospitalària i, en definitiva, la sisena onada de la Covid-19 han trencat tots els esquemes. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, els epidemiòlegs de referència del país, com el Dr. Trilla o la Dra. Campins, i les autoritats sanitàries ja han alçat la veu per demanar responsabilitat a la societat davant la situació actual. Una responsabilitat que implica anul·lar els sopars de Nadal, siguin d'empresa o d'amics; no abandonar la mascareta, una de les capes protectores més importants, o agilitzar la vacunació d'aquella part de població que encara no ha rebut cap dosi. 


"Sí als sopars d'empresa i de Nadal, però No a les grans sales de restaurants on s'ajunti molta gent durant 4h". L'epidemiòleg Oriol Mitjà s'ha tornat a pronunciar al seu compte de Twitter davant la polèmica generada aquests dies per les cancel·lacions dels sopars i trobades de Nadal. Mitjà, doncs, explica que aquest any és millor fer les celebracions "a casa o en sales petites". 

Per què? L'epidemiòleg dona dades i explica quin és el risc en cada situació perquè la gent comprengui el perill que comporta fer grans trobades. També fa recomanacions específiques per a alguns dels sectors implicats en les setmanes de Nadal.



Entorns tancats i amb poca ventilació. Si la duració de contactes és de més de 60 minuts i hi ha moltes taules, el risc de contagi s'incrementa per 30.


- Entorns sorollosos. La gent ha de parlar en veu més alta de l'habitual i han de tenir un contacte proper per poder sentir l'altre: el risc de transmissió augmenta entre 3 i 10 vegades. 

- Moltes persones i barreja de bombolles. S'incrementa el risc de transmissió que, a més, es converteix en transmissió creuada entre grups i augmenta la dificultat per localitzar contactes en cas que es produís un brot.

- Molt important! "L'edat dels convidats és fonamental", avisa l'epidemiòleg. Les persones amb risc de patir Covid-19 greu o la gent gran, amb menys immunitat, no haurien d'anar a grans sales on es barregen amb més gent durant hores.

- Un avís per als restaurants: s'han de limitar els aforaments, s'han de ventilar els espais, s'hauria d'evitar la música forta, així com les zones de ball.


Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació