​6 destins per viure «la natura a un sol pas» aquest hivern

Les estacions de muntanya d'FGC ofereixen activitats de neu per a tots els públics, siguin o no esquiadors

Les estacions de FGC, un destí ideal per a tots els públics
Les estacions de FGC, un destí ideal per a tots els públics | FGC
16 de desembre del 2021
Actualitzat a les 8:41h
La temporada de neu ha començat millor que mai. Les estacions han pogut obrir entre finals de novembre i inicis de desembre i les recurrents nevades han permès acumular gruixos molt notables a tot el Pirineu.

En aquest context favorable, les explotacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) –Vallter, Vall de Núria, La Molina, Port Ainé, Espot i Boí Taüll- ofereixen activitats de neu per a tots els públics, siguin o no esquiadors. Són també portes d'entrada a parcs naturals i formen part d'una oferta turística molt completa de comarques com el Ripollès, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.

A banda d'oferir una experiència segura, gràcies a uns protocols contra la Covid-19 certificats i consolidats després de més d’un any d'aplicació, en els darrers anys s'ha fet una aposta clara per la digitalització. Totes les estacions tenen un sistema automàtic d’accés amb màquines de recollida i validació automàtica de forfets i s'ha generalitzat el Pirineu365. Es tracta d'un suport recarregable anual que permet comprar i recarregar tots els productes que es venen a les botigues online de les estacions d’FGC Turisme així com de Tavascan i d'Alp 2055, el domini conjunt de La Molina i Masella. 
 

En definitiva, les estacions de FGC són sis destins ideals de neu per viure “la natura a un sol pas” aquest hivern.
 

Vallter: veure la Costa Brava des del Pirineu


Vallter, a la Vall de Camprodon (Ripollès), és l'estació més mediterrània del Pirineu. De fet, des de la cafeteria Marmotes, a més de 2.500 metres d'altitud, es pot veure en dies clars la badia de Roses de la Costa Brava.

L'esquí alpí i l'snowboard es combina amb l'esquí de muntanya, una de les zones del país amb més tradició. També amb les raquetes de neu, una activitat apta per a tots els públics amb quatre itineraris senyalitzats amb inici a l'estació.

Es tracta d'una estació molt familiar amb un Parc Lúdic, on es pot gaudir amb tota la família amb els descensos de trineus, i un jardí de neu on l'animació la posa l'Esquirol Fajol, la mascota de Vallter.
 

 Tota la informació al web de Vallter
 

Vall de Núria: l'estació més familiar


Vall de Núria, també al Ripollès, és l'estació de muntanya familiar per excel·lència. No només per les dimensions i les activitats, sinó perquè és un espai sense cotxes. L'única manera de pujar-hi amb mitjans mecànics és  un tren-cremallera, que ja converteix el viatge en una experiència singular.

Aquest mitjà de transport, que enguany compleix noranta anys, surt de Ribes de Freser i, després de 12,5 km i un desnivell positiu de 1.000 metres, arriba en 40 minuts al santuari de Núria. Una de les novetats d'enguany és que el bitllet també inclou el Telefèric Coma del Clot, inaugurat el 2020 i que permet gaudir de les vistes del mirador de l'alberg del Pic de l'Àliga.

Una altra de les novetats és el nou mirador de l'antic trampolí de salts. La restauració d'aquest element patrimonial permet als visitants simular com saltaven els pioners d'aquest esport. Per arribar-hi, hi ha un dels diversos circuits de raquetes de neu del complex.
 

 Tota la informació al web de Vall de Núria
 

La Molina: gaudir d'un mirador 360 graus


La Molina és l'estació pionera de l'esquí a casa nostra. A més, conjuntament amb Masella, formen Alp 2500, el gran domini esquiable del Pirineu oriental, amb 145 quilòmetres interminables de pistes.

Tanmateix, La Molina també pot ser un paradís per als no esquiadors. Una de les propostes més atractives és la que ofereix el Telecabina Cadí Moixeró. Supera un desnivell de 900 metres per arribar fins al cim de la Tosa d'Alp, un mirador de 360 graus a les portes del parc natural. Les vistes de la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i, fins i tot, del Montseny i Montserrat, són increïbles.

Al Niu de l'Àliga, el refugi de la Tosa a 2.520 metres d'altitud, s'hi pot sopar després de veure una posta de sol de somni. I, per als més intrèpids, després es pot fer un descens nocturn fins a la base de l'estació. També hi ha circuits de raquetes per a tots els nivells i una activitat ben original: l'scape snow Alerta Allau, per convertir-te en pister i rescatar les víctimes d'una allau.
 

 Tota la informació al web de La Molina
 

Port Ainé: la millor neu a l'Alt Pirineu


Port Ainé, ubicada al Pallars Sobirà i a tocar del Parc Natural de l'Alt Pirineu, es considera una de les estacions amb més qualitat de neu de Catalunya. Disposa d'una gran oferta de pistes d'esquí alpí, però també un snowpark pioner al Pirineu i un espai de freestyle.

Port Ainé també té la seva vessant més familiar. Amb un Parc Lúdic que inclou zones de trineus, de tubbings, un jardí de neu i un Parc d'Aventura als Arbres. Una activitat per emular Tarzan pensat per a criatures a partir de 7 anys i 1,20 m d'alçada.

Com la majoria d'estacions, Port Ainé disposa de circuits senyalitzats per a raquetes de neu. Un dels itineraris guiats inclou l'ascens amb telecadira per arribar al Pic de l'Orri, on hi ha dos miradors panoràmics de 360 graus. Durant la ruta, la guia oficial del Parc Natural de l'Alt Pirineu fa explicacions i interpretacions de l'entorn. Aquest hivern, a més, es pot visitar l'exposició Tots podem ajudar el gall fer.
 

Port Ainé, un paradis pels esquiadors i snowboarders a l'Alt Pirineu. Foto: FGC


 Tota la informació al web de Port Ainé
 

Espot: neu i astronomia


Espot és una de les portes a l'únic parc nacional del país: Aigüestortes i estany de Sant Maurici. L'entorn natural, format per frondosos boscos de pi negre, és un dels elements d'identitat d'aquesta estació del Pallars Sobirà.

Un altre dels elements diferencials és formar part d'un territori Starlight, que certifica els millors cels per observar les estrelles. Espot ofereix una activitat que combina astronomia i tast de productes km 0. A més, el viatge fins al punt d'observació es fa amb una màquina trepitjaneu remuntant les pistes de l'estació.

Espot té activitats de neu per a tots els públics i famílies: Parc Lúdic, un jardí de neu per als més petits i circuits de raquetes de neu. Per als més esportistes es manté l'oferta del Kilòmetre Vertical, una cursa virtual –sense data ni hora- amb esquís de muntanya.
 

Espot és una de les portes de l'únic parc nacional de Catalunya. Foto: FGC


 Tota la informació al web d'Espot
 

Boí Taüll: l'estació més alta del Pirineu


Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, ofereix unes de les millors vistes per als esquiadors. En plena Vall de Boí, està a tocar del Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici i a pocs quilòmetres de l'Aneto i el massís de les Maleïdes.

De fet, els 2.751 metres del Puig Falcó representen el punt esquiable més alt de tot Catalunya i del conjunt dels Pirineus. També és coneguda pels seus excel·lents forapistes o bé fer esquí de muntanya a les zones properes a l'estació. De fet, el febrer de 2022, l'estació de FGC acollirà els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya, la cita més important de la temporada.

Una activitat pensada per a tota la família –infants a partir de 8 anys- és una excursió guiada amb raquetes de neu on l'ascens fins a la cota 2.300 es fa amb telecadira. Un cop a dalt, es comença el descens gaudint de les vistes espectaculars d'un entorn únic.
 

Boí Taüll és l'estació més alta del Pirineu. Foto: FGC


 Tota la informació al web de Boí Taüll