Aixopluc per a la monarquia

Mentre la carpeta judicial del rei emèrit acumula teca, a Espanya regna l'immobilisme: la reforma de la Corona continua empolsinada. També són notícia els moviments electorals al Cercle d'Economia, la ressaca de l'eliminació europea del Barça, Josep Gonzàlez-Cambray i els Jardins de Pedralbes

10 de desembre del 2021
Actualitzat a les 6:43h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

La setmana, alterada pel pont de la Puríssima, era de baixa intensitat informativa. Però ni els condicionants del calendari han fet menys notori l'últim titular associat a la monarquia: la voluntat de Joan Carles de Borbó de tornar a la Zarzuela amb assignació econòmica a càrrec dels contribuents, un desig madurat des dels Emirats Àrabs i que José Antonio Zarzalejos va revelar dimarts a la portada d'El Confidencial. L'anhel del rei emèrit il·lustra fins a quin punt la Corona creu que viu a l'aixopluc dels poders de l'Estat. Mentre degoten novetats dels processos judicials que emanen de la fortuna acumulada de forma fraudulenta pel pare de Felip VI, la Zarzuela continua actuant sense sentir-se pressionada, de bracet de la Moncloa. No és estrany que Joan Carles pensi que pot tornar com si res hagués passat. 

Les respostes de manual que la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va verbalitzar en la roda de premsa posterior a l'últim consell de ministres -va dir que el govern espanyol prioritzava la recuperació econòmica i la vacunació contra la pandèmia quan va ser requerida sobre el cas- van servir per concretar dues realitats: la primera, que la promesa formulada fa menys d'un any per Pedro Sánchez de reformar la monarquia per dotar-la de més transparència ha quedat guardada en un calaix; i, la segona, que el joancarlisme no ha de patir si temia una ofensiva contra el rei emèrit per desposseir-lo d'immunitat. Sobre aquesta darrera qüestió, el PSOE ja ha demostrat que és tan fidel com el PP a l'anterior monarca, perquè ha tombat totes les peticions de comissions d'investigació que han formulat els grups parlamentaris al Congrés.

Sánchez, que aquesta setmana ha recorregut al recurs fàcil de centrar-se en els maldecaps que afecten la butxaca i la salut dels ciutadans per esquivar temes de calat polític com el de la Corona, continua demostrant que ni tan sols nota les pessigolles d'Unides Podem quan s'obre el dossier de la Zarzuela. El president espanyol ja va ser aliat estratègic per facilitar la fugida opaca de Joan Carles i ara aparca els canvis legals per fer més transparents les despeses i els recursos públics de la Casa Reial, amb la possibilitat inclosa d'afrontar una llei de la Corona que modernitzés la institució. De l'anunci no n'hi ha propostes, agenda ni tampoc calendari.

Mentre la carpeta judicial que afecta el rei emèrit acumula teca -comissions de l'AVE a la Meca, diners desviats a Suïssa, targetes opaques i denúncies de Corinna al Regne Unit-, a Espanya regna l'immobilisme. Amb l'abdicació de Joan Carles i l'entronització de Felip VI es va completar una operació d'estat en dos actes, i ara s'empolsina la reforma que fa temps que seria un mínim exigible per afegir un tel de protecció a la Zarzuela. I la pastanaga continuen sent els "problemes" que preocupen els ciutadans. Com si el model d'estat o el control dels diners dels contribuents fossin qüestions de segona categoria.       
 

Avui no et perdis

»Un altre Nadal amb restriccions?; per Bernat Surroca.

»
Les mascaretes continuaran amb IVA superreduït fins al juny.

»Els infants de 5 a 11 anys es començaran a vacunar el 15 de desembre amb cita prèvia; per Bernat Surroca.

»
El TSJC avala la pròrroga del passaport Covid fins a les portes de Nadal; per Bernat Surroca.

»El Govern rebaixa l'IRPF al 80% dels catalans; per Roger Tugas Vilardell.

»Catalunya seria un dels territoris més perjudicats pel nou finançament; per Roger Tugas Vilardell.

» Opinió: «El català sí que es toca»; per Oriol March.

»ERC esmena els pressupostos al Senat per mantenir el marge negociador pel català en l'audiovisual; per Oriol March.

» La jutge investiga la interventora de l'Hospitalet per possibles noves irregularitats al Consell Esportiu; per Roger Tugas Vilardell. 

»Prescriu el crim d'Helena Jubany per als sospitosos que mai han estat investigats; per Bernat Surroca.

» Opinió: «Bombolles mediàtiques»; per Jonathan Martínez.

» Secció Jo competeixo: «Catalunya, la sagrada família»; per Modernet.

»Per què la torre més alta de la Sagrada Família «només» farà 172 metres d’alçada?

»Mor Ramon Muntaner, el cantautor que va musicar Martí i Pol i Rodoreda; per Pep Martí.
 

 El passadís

El clima electoral al Cercle d'Economia entra en una fase decisiva. Per al proper dilluns, 13 de desembre, està prevista la reunió de l'actual president, Javier Faus, amb els seus 12 predecessors, per mirar de trobar una candidatura de consens. Tradicionalment, els expresidents exercien un paper d'"exploradors" dels diversos possibles noms i miraven d'arribar a una posició que fos compartida per totes les sensibilitats de la casa. Aquest cop, però, la situació és diferent. Com ja hem informat puntualment a NacióDigital, Faus va obrir la porta a una elecció disputada, cosa que va animar una sòcia de l'entitat, la financera Rosa Cañadas, exmembre de la junta, a postular-se.

Qui apareix com a candidat "oficial" és Jaume Guardiola, ex-CEO del Banc Sabadell, a qui Faus dona suport. Però alguns expresidents no amaguen certa incomoditat en aquests moments. Entre els "ex" hi ha personalitats com Salvador Alemany, Carles Tusquets, Pedro Fontana o Antón Costas. Per a ells, no és el mateix proposar una figura pactada que decantar-se per un aspirant que haurà de batallar per ser elegit. Per cert, dilluns és Santa Llúcia, patrona dels oculistes. Ja cal que els conservi la vista.

Vist i llegit

La ressaca de l'eliminació europea del Barça -confirmada a Munic entre mostres d'impotència- s'endevina pesada, perquè afegeix dubtes a la capacitat competitiva de la plantilla, agreuja la crisi de reputació del club i complica, encara més, la gestió econòmica de la temporada. L'herència de Bartomeu és una soga per a l'entitat, que Laporta encara no ha sabut destensar. El Barça, que vol ser soci fundador de la Superlliga, constata que només té potencial per jugar a l'Europa League, competició de segon nivell. Feia 21 anys que l'equip no quedava eliminat de la fase de grups de la Champions. De l'hivern blaugrana i la "dècada de demolició" practicada per les dues últimes juntes directives en parla Rafa Cabeleria a la seva columna a El País, en un article il·lustratiu del desori viscut al club, apartat de l'aristocràcia del futbol.     

 El nom propi

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, té una papereta complicada. La resolució del TSJC que autoritza la implementació de més hores de castellà a l'escola -a partir de la decisió del Tribunal Suprem que determinava fixar un percentatge d'obligat compliment- ja té efectes concrets, i el pla del Govern per protegir el model d'immersió encara és una nebulosa. Mentrestant, el centre Turó del Drac de Canet de Mar ha hagut de canviar el quadrant lectiu en un dels dos cursos de P5, a partir de la denúncia prèvia d'una família, que ara troba empara de manera cautelar en el TSJC. Cambray va lamentar ahir que el tribunal obligui a actuar les direccions dels centres sense deixar que sigui el seu departament qui vehiculi la resposta administrativa a la sentència, tot i admetre que no en pot frenar l'aplicació. No se sap com actuarà Educació -de la falta de concrecions en parlem en aquest article de Sara González- i el Govern observa com el consens polític del qual havia disposat la immersió està avui esquerdat. El PSC, aliat en el passat, insisteix ara en el compliment de les resolucions judicials i no ha aclarit si se sumarà al Pacte Nacional per la Llengua, després de no ser a la primera cimera de crisi arran del dictamen del 25% de castellà a les aules.   

 Els imperdibles

La recomanació del cap de setmana té regust de Nadal. Els Jardins de Pedralbes van estrenar dimarts la instal·lació Natura encesa, que pretén reinventar les llums nadalenques amb un bosc d'un milió de leds que reprodueixen la vida de flora i fauna. Les referències lumíniques, acompanyades de so i figures animals que es transformen, és un espectacle sensorial que es podrà visitar fins al 9 de gener en horari de tarda-vespre, quan el cel ja s'ha enfosquit. Bon cap de setmana!   

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per subscriure-t'hi