Una nova llei aspira a aplicar la «perspectiva antiracista» a Catalunya

La normativa, que té com a objectiu combatre la discriminació, està impulsada per la conselleria d'Igualtat i Feminismes i pretén abordar el racisme des d'un punt de vista "integral"

Manifestació antiracista a Barcelona.
Manifestació antiracista a Barcelona. | Jordi Costa
07 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:31h
La Generalitat ha posat en marxa aquest dimarts una llei que aspira a aplicar la perspectiva "antiracista" a tota l'administració catalana. Així ho ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet català. La norma està impulsada per la conselleria d'Igualtat i Feminismes, i pretén abordar el racisme des d'un punt de vista "integral". Segons la documentació facilitada per l'executiu, la llei tractarà les diferents formes i expressions de la discriminació per ètnia, com poden ser l'antigitanisme, la islamofòbia, la xenofòbia i altres fenòmens.

"La norma abordarà el racisme de manera integral, incloent-hi tant el racisme estructural com el racisme institucional que poden exercir els propis poders públics", indica el Govern. Al Parlament hi ha en marxa una comissió d'estudi sobre el racisme institucional, que es va posar en marxa en l'arrencada d'aquesta legislatura. La norma tindrà un impacte "en tota la ciutadania", perquè segons l'executiu "permet avançar cap a una societat més justa, inclusiva i cohesionada" per tal que tothom se senti "reconegut" i pugui "gaudir dels drets" amb plenitud a Catalunya. Les dades dels últims anys, segons insisteix la Generalitat, justifiquen la posada en marxa d'una normativa d'aquest tipus.

L'informe anual de SOS Racisme del 2020 va identificar 182 situacions de discriminació, de les quals 99 van ser denunciades com una vulneració de drets amb motivació racista. L'any passat, la Fundació Secretariat Gitano inclou al seu registre 633 casos de discriminació i antigitanisme, mentre que l'Observatori de la Islamofòbia a Catalunya sosté que es van produir 19 casos de discriminació manifesta i 15 casos de vexacions personals.

A partir d'aquest dimarts s'obre un període públic de consulta prèvia de la llei impulsada per la Generalitat, que s'allargarà durant tres mesos i mig. A banda dels mitjans digitlas com el portal Participa.gencat o l'ús d'aplicacions de missatgeria instantània, s'organitzaran reunions presencials a tot Catalunya. Es facilitaran qüestionaris traduïts a diferents llengües per garantir la participació de tothom.