Aquest Nadal, producte local

La Gastroteca és el punt de trobada dels productes catalans: conté 300 referències i un joc per trobar el més adient per aquestes festes

La Gastroteca és el gran aparador dels productes catalans
La Gastroteca és el gran aparador dels productes catalans | Gastroteca
12 de desembre del 2021
La pandèmia ha posat en valor més que mai els productes agroalimentaris locals. Producció km 0, de temporada i amb distintius que en garanteixen la qualitat. I el millor espai per trobar-los tots a un sol clic és la Gastroteca

El punt de trobada dels productes catalans conté fitxes de 1.600 productors, elaboradors i comerços; 800 restaurants; 300 productes locals i un centenar de vídeos de receptes de cuina tradicional catalana. A més, aquest Nadal ha estrenat un joc per trobar el producte més adient a les nostres preferències. Per cert, jugar té premi.


Un gran aparador dels productes catalans
La Gastroteca és el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya. El web, gestionat per Prodeca, és un canal interactiu al servei dels consumidors i els professionals del sector (productors, elaboradors, artesans alimentaris, botiguers, distribuïdors, restauradors, cuiners, gastrònoms, promotors del turisme gastronòmic...) i de les entitats que treballen en aquest sector. Creada el 2007, l'any passat es va renovar completament amb un nou disseny, més fitxes, noves funcionalitats i nous espais com una secció dedicada als productes ecològics.

La Gastroteca, de fet, és un gran aparador virtual dels productes catalans. N'hi ha més de 300 dels considerats locals o singulars. Són aquells que tenen un fort arrelament al territori i estan catalogats o han estat reconeguts a través d'algun distintiu com les denominacions d'origen (DO), les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP), la Marca Q de Qualitat Alimentària i els productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, entre altres.


Cada producte compta amb una fitxa informativa on hi consta el territori, d’on prové i les seves propietats i atributs nutricionals, així com la seva temporalitat i si compta amb distintius d’origen i qualitat. Hi ha fins a 13 categories que engloben el conjunt dels aliments: aviram i ous; begudes (vi, cava, licors, cerveses); carns i embotits; formatges i làctics; fruita i verdures; fruits secs; herbes aromàtiques, mel, condiments i salses; llegums; oli i olives; pa, pastissos i dolços; pastes, arròs i cereals; peix, marisc i derivats; i verdures, hortalisses i bolets. El cercador, a més, inclou opcions com la temporada o la zona geogràfica.

On comprar i on tastar
Un dels valors afegits de la Gastroteca és que, a banda de disposar d'un dels catàlegs més complets dels productes catalans, agrega en un sol espai tota la informació sobre on comprar-los, on menjar-ne i com cuinar-ne a casa.

És molt fàcil saber on podem adquirir els productes. Hi ha quasi 1.600 referències amb una pràctica cerca avançada que permet seleccionar un radi de distància màxima sobre qualsevol punt, escollir el tipus d'establiment –botiga, botiga en línia, compra a l'elaborador, punt de venda a fires o a mercats, entre altres-, el tipus de producte o els diversos distintius. De fet, tots els punts de venda estan geocalitzats en un mapa interactiu, fet que en facilita trobar-los.

Una altra bona opció per fer país és provar aquests productes a restaurants o altres establiments com hotels, allotjaments rurals i cases de menjar, entre altres. La Gastroteca inclou en l'apartat “On tastar” fins a 800 referències que compleixen aquests criteris: ofereixen un mínim del 35% de producte local, un 35% dels vins i caves són catalans, disposen d'un distintiu de qualitat agroalimentària i compten amb productes de proximitat o de productors, elaboradors i establiments inclosos a la Gastroteca, entre altres.

La inclusivitat de la Gastroteca es demostra amb l'apartat d'establiments classificats per opcions alimentàries. N'hi ha amb menjar per a celíacs, amb producte ecològic, aliments halal, producte català de cuina kosher, així com per a vegans i vegetarians.


Però la Gastroteca no acaba aquí, ni de bon tros. Una de les seccions més interessants és la de receptes, que permet cuinar a casa plats tradicionals a partir dels productes de temporada. Tenen un centenar de propostes de cuina tradicional catalana actualitzades i actualitzades a nivell visual amb vídeos explicatius d'un sol minut.

La gastronomia és cultura i ho demostra la Gastroteca amb la secció d'agenda i, sobretot, amb les rutes. Unes propostes on l'aliment serveix com a fil conductor a través de camps, molins, forns, ports, obradors, museus, centres d'interpretació i altres indrets del territori per comprendre el lligam entre alimentació i patrimoni. Rutes com la dels temples del raïm, la ruta fornera i la ruta de l'esquella, entre altres.

El Joc de Nadal de la Gastroteca
Quin aliment no pot faltar a la teva taula? Quin paisatge natural et menjaries? Amb quins sabors t'identifiques més? T'atreveixes fàcilment a tastar productes i plats nous?

Amb aquestes senzilles quatre preguntes, el Joc de Nadal de la Gastroteca permet descobrir de manera amena l'ampli catàleg de més de 300 productes locals del portal.

La combinació de respostes acaba amb el suggeriment de dos productes. Propostes que, el participant potser encara no coneix, i poden acabar formant part dels menús d'aquestes festes nadalenques.

Com funciona el Joc de Nadal de la Gastroteca.cat
1. Entra al web gastroteca.cat/joc/nadal
2. Respon quatre preguntes sobre aliments, paisatge i sabors
3. La Gastroteca et proposa dos dels seus 300 productes (i t'explica on comprar-los)
4. Participa en el sorteig de 25 draps de cuina d'edició limitada (només cal donar el correu electrònic)

S'hi pot jugar tantes vegades com es vulgui i anar provant les diverses combinacions. Una prova: embotit, Montserrat, afruitats i productes nous: llonganissa i aromes de Rupit. Una altra: dolços, Terres de l'Ebre, aromàtics i no productes nous: xolís i xocolata d'Agramunt.

Jugar al Joc de Nadal té premi: la Gastroteca sorteja 25 draps de cuina originals il·lustrats.