Junqueras demana al TC que suspengui la seva pena d'inhabilitació

L'exvicepresident aporta els arguments del TGUE sobre Puigdemont i denuncia a l'alt tribunal el "dany irreparable" en els seus drets polítics

Oriol Junqueras fora de Lledoners després de rebre l'indult del govern espanyol
Oriol Junqueras fora de Lledoners després de rebre l'indult del govern espanyol | Adrià Costa
03 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:53h
L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui la seva pena d'inhabilitació fins que resolgui el recurs d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem. L'indult va revocar la pena de presó, però no la d'inhabilitació, i Junqueras sosté que això suposa un "dany irreparable" per als seus drets polítics, perquè no es presentar ni ostentar cap càrrec públic durant tretze anys. 

El líder d'ERC ha demanat fer valdre la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de desembre de 2019 en què deia que s'hauria d'haver garantit la seva immunitat com a eurodiputat i demana que es tinguin en compte també els arguments de la resolució del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre els casos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que diu que el procediment penal està suspès per les prejudicials que va demanar Llarena al TJUE. 

Segons l'escrit de Junqueras, la resolució del vicepresident del TGUE recorda que el procediment penal principal sempre queda en suspens fins que el tribunal europeu decideix sobre la qüestió prejudicial plantejada. Per tant, veuen confirmat que el Suprem no podia dictar cap condemna durant la tramitació de la qüestió prejudicial sobre la immunitat de Junqueras. I recorda que això no va respectar.

El president d'ERC defensa que el TGUE fa notar que el Suprem no pot desconèixer aquest efecte suspensiu sobre el procediment principal, més encara quan va ser el mateix Tribunal Suprem qui va sol·licitar una qüestió prejudicial a través d’un procediment accelerat. I li recorda l’obligació de respectar el principi de cooperació lleial.

Davant la "contundent confirmació" pel TGUE de "l’innegable efecte suspensiu" sobre el procediment penal, l'escrit denuncia el "dany irreparable que s’està produint contra els drets polítics de Junqueras" ja que té prohibit presentar-se en unes eleccions durant 13 anys. Així mateix, defensa la necessitat de suspendre aquesta pena fins que es resolgui el recurs d’empara pendent al Tribunal Constitucional.