Destino aplega 34 narracions de Pla publicades entre 1949 i 1967

La càtedra que du el nom de l'escriptor empordanès engegarà el 2022 una plataforma digital que recullirà els articles de l'autor

Josep Pla, en una imatge d'arxiu
Josep Pla, en una imatge d'arxiu | Arxiu Josep Pla
01 de desembre del 2021
Actualitzat a les 17:06h
El volum La cendra de la vida, editat per Destino en català i castellà, presentat aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès, desmenteix que l'obra de Josep Pla sigui exclusivament memorialística. L'obra reuneix 34 narracions publicades entre 1949 i 1967 i escrites entre 1925 i 1927. Vint anys després, Pla les revisaria i publicaria amb Selecta i Destino. "Hi ha un Pla memorialista, que fa assaig, que fa paisatgisme i llibres de viatge, però va ser un gran narrador", ha ressaltat Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla. Ha afegit que el volum demostra que Pla "té unes peces narratives breus excel·lents i que potser havien quedat poc visibles".

L'editor de Destino Jordi Cornudella ha explicat que després de la Guerra Civil, tan aviat com la censura ho va permetre, Josep Pla va tornar al català. De fet, ha assegurat que Pla és entre els anys quaranta i els cinquanta, l'escriptor que va guanyar més lectors pel català. "Pla escriu llibres per publicar-los i, per tant, tenia un ull ficat en la censura i en la reescriptura de les narracions. Moltes vegades, el to sexual i les ironies i sàtires anticlericals o certes al·lusions a la religió queden més atenuades a les versions dels anys 50". Segons Cornudella, això ha portat a dir que les narracions originals d'abans de la guerra "són les bones". Tot i això, ha remarcat que les narracions de després de la guerra no són pitjors, sinó que algunes fins i tot són millors.

Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla, ha declarat que hi ha lectors que encara no han llegit res de Pla que pregunten per quina obra podrien començar a introduir-se a l'escriptor. Ha reconegut que la resposta sempre ha estat molt difícil, però té clar que ara recomanaria començar per La cendra de la vida. En aquest sentit, ha manifestat que l'obra demostra que Pla "té unes peces narratives breus excel·lents i potser havien quedat poc visibles".

En el transcurs de l'acte, Xavier Pla ha anunciat que la Càtedra Josep Pla preveu posar en marxa l'any 2022 una plataforma digital, que es dirà Pla Digital, amb articles publicats per l'escriptor entre 1917 i 1980. El director de la Càtedra ha explicat aquest dimecres que inclouran els articles publicats per Josep Pla, escanejats i descarregables. "És una feina immensa i hem quedat desbordats perquè estem treballant amb una seixantena de capçaleres, entre diaris i revistes, i uns 7.000 articles", ha dit. El projecte de la Càtedra Josep Pla s'està fent en col·laboració amb la Fundació Pla i l'editorial Destino.