Puigdemont demana que Llarena s'aparti de la causa del procés perquè no és imparcial

El magistrat del Suprem va rebre fa uns dies un premi d'una entitat espanyolista que s'ha posicionat diverses vegades contra l'independentisme

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, després de la vista a Sàsser.
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, després de la vista a Sàsser. | ACN
01 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:51h
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat aquest dimecres un escrit al Tribunal Suprem per recusar el magistrat instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena. La defensa dels tres independentistes exiliats vol que Llarena s’aparti del procediment perquè considera que vulnera el dret a un jutge imparcial després que el magistrat fos premiat per la Fundación Villacisneros, una entitat espanyolista que s’ha posicionat diverses vegades contra l’independentisme i ha demanat l'empresonament de Puigdemont i la resta d'exiliats.

En diversos escrits, l'advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, Gonzalo Boye, denuncia la manca d'imparcialitat del jutge i fa un exhaustiu recull de diverses posicionaments de la Fundación Villacisneros contra l'1-O i l'independentisme. Constata la defensa que Llarena no només va rebre el premi, sinó que el va acceptar. L'acte va tenir lloc el 16 de novembre a Madrid i es va optar per premiar el magistrat del Suprem "en reconeixement pel seu treball en defensa de l'estat de dret". L'entitat sosté que Llarena ha patit "persecució" i "intents de coacció", i en ressalta la seva "valentia" i "integritat".

Noms com Esperanza Aguirre, expresidenta de la Comunitat de Madrid del PP; Jaime Mayor Oreja, exministre del PP; Hermann Tertsch, eurodiputat de Vox, que és part en la causa contra el procés; Isabel Benjumea, també del PP; o Santiago Milans del Bosch, parent del colpista Jaime Milans del Bosch; formen part del consell directiu de la Fundación Villacisneros que ha guardonat Llarena i són obertament contraris a les tesis independentistes i s'han posicionat sobre la causa penal que afecta Puigdemont i la resta d'exiliats catalans. Segons Boye, això constitueix una clara vulneració del dret a un jutge imparcial. 

"L'acceptació de la distinció per part del magistrat instructor ha compromès definitivament la seva aparença d'imparcialitat. No es pot pretendre que, després d'això, Llarena pugui conservar cap aparença d'imparcialitat per a la instrucció de la causa", diu Boye en l'escrit de recusació. En aquest sentit, demana la declaració de Llarena i saber quins magistrat veuran aquesta demanda de recusació, que recaurà en la sala penal, que ja va jutjar el procés i per tant alguns dels magistrat no podrien decidir sobre la qüestió.