Barcelona homenatja (amb dol) els qui treballen pels altres

En l'acte de lliurament de les Medalles d'Or de la ciutat a diverses entitats de serveis socials, Colau reclama "posar la vida en el centre" de la política després de la tragèdia a la plaça Tetuan

El Saló de Cent recorda amb un minut de silenci les quatre víctimes de l'incendi d'avui.
El Saló de Cent recorda amb un minut de silenci les quatre víctimes de l'incendi d'avui. | Europa Press
30 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:38h
Els treballadors dels serveis públics essencials han estat els protagonistes de les Medalles d'Or de la ciutat de Barcelona, que s'han lliurat aquest dimarts a la tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament. Feia temps que el saló no aplegava tanta gent, però la cerimònia ha coincidit amb un dia tràgic per la mort d'una família,entre ells un nen i un nadó, en l'incendi d'una casa ocupada a la plaça Tetuan. L'alcaldessa, Ada Colau, ha recordat les víctimes i ha agraït als serveis d'emergència la seva ràpida intervenció per intentar salvar unes vides que finalment s'han perdut. Un minut de silenci les ha recordat. 

Cada any s'atorguen 25 medalles, cinc a persones o entitats a nivell de ciutat i les altres vint a través dels districtes. Les cinc entitats premiades en la categoria de ciutat han estat: Treballadors i treballadores de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS); Treballadors i treballadores de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), la Federació Catalana de Salut Mental, la Xarxa dels Drets dels Infants i la Coordinadora Residències 5+1.

Colau ha fet una crida a "revisar, i més després de la pandèmia, el model econòmic". "Abans hi havia moltes coses que no funcionaven, però la pandèmia ho ha fet més avinent", ha dit l'alcaldessa. Ha demanat fer cas als avisos que han fet sectors sensibles de la societat, com el moviment feminista o les entitats ambientalistes. "Posar la vida en el centre" és la prioritat, ha afegit Colau, que adreçant-se als guardonats, ha reblat: "Sou el millor de Barcelona".

Qui millor ha expressat el sentit dels guardons ha estat Enriqueta Vidal, la presidenta de la Federació Catalana de Salut Mental, qui ha parlat en nom de tots els premiats. "Hem hagut de lluitar contra el desconegut, un virus que ha evidenciat les mancances del nostre sistema. Però la pandèmia ha posat al descobert la necessitat de lluitar pel bé comú", ha dit. 

Vidal ha elogiat les persones que, malgrat les dificultats, "no esperen que ningú les empoderi, s'empoderen soles". La presidenta de la Federació Catalana de Salut Mental s'ha referit a tots els que treballen des de la capacitat de "construir un nosaltres". Ha demanat tenir cura del benestar emocional i la salut mental com a pas imprescindible per assolir una "ciutadania plena".

La resta dels premiats ofereix una bona mostra de la xarxa cívica, social i esportiva arrelada als barris: treballadores i treballadors dels cinc Centres d’Atenció Primària (CAP) i l'equip femení de waterpolo del Club Natació Barceloneta, a Ciutat Vella; l'associació Hèlia Dones pel seu treball amb dones que han patit violència masclista, i l'activista veïnal Irene Beltran, a l'Eixample; el president de l'eix comercial Creu Coberta, Lluís Llanas, i la Fundació Mans a les Mans, per la seva feina en la integració sociolaboral d'infants al barri de La Marina, a Sants-Montjuïc; Dolors Estivill, pel suport a persones que han patit una pèrdua personal; i el menjador social El Pa de Sant Oleguer de la parròquia de Maria Reina, a les Corts.

També han estat guardonats l'artista Flora Miserachs i el Teatre La Gleva, a Sarrià; el Club d'Escacs Tres Peons i el malaguanyat músic i agitador cultural Víctor Nubla, a Gràcia; l'entitat Carmel Comerç o els Casals comunitaris, per la seva tasca amb col·lectius vulnerables, a Horta-Guinardó; la Unió de comerciants de Fabra i Puig Fabra Centre i el Club de Futbol Montañesa, a Nou Barris; Magdalena Juvé pel seu treball en igualtat de gènere; el Grup d'Amics Gais (GAG) de Sant Andreu, i Miquel Mateu, pel seu vincle amb el teixit associatiu i la feina en la promoció internacional de Barcelona; i l'Associació de Veïns i Veïnes de la Verneda, a Sant Martí. 
Arxivat a