El Govern recepta «tranquil·litat i paciència» davant la variant òmicron

L'executiu demana mantenir les mesures de prevenció i accelerar la vacunació davant l'augment dels contagis a les portes del pont de la Puríssima i les festes de Nadal

Gent amb mascareta al centre de Vic.
Gent amb mascareta al centre de Vic. | Adrià Costa
30 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:10h
La sisena onada ja s'ha instal·lat a Catalunya. Ho confirmen les dades que emet el Departament de Salut aquest dimarts: augmenten els contagis i els llits d'hospital se segueixen ocupant. A més, la variant òmicron ja ha arribat a l'Estat, amb un cas confirmat i un sospitós a Madrid, així com dos sospitosos més a Barcelona. Davant d'això, però, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha receptat "paciència i tranquil·litat" a la ciutadania, així com també mantenir les mesures habituals -distància i mascareta- juntament amb la vacunació com a via per frenar l'impacte del virus. La proximitat del pont de la Puríssima i de les festes de Nadal afegeixen més incertesa al context, malgrat l'alt percentatge de vacunació registrat a Catalunya i a l'Estat.

"És important fer una crida a la calma. La situació ja és prou complicada com per afegir més angoixa i especulacions a una realitat preocupant. No hem de modificar el dia a dia més enllà de la gent que havia de viatjar a llocs amb la variant, que no ho podran fer. Cal paciència i tranquil·litat fins que no tinguem informació sobre la variant òmicron, que difílment serà l'última. És indispensable dur a terme les mesures, que no és poc", ha remarcat Plaja en el transcurs de la roda de premsa posterior al consell executiu.

Salut ha declarat en les últimes 24 hores 2.288 nous contagis, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 1.040.572. A més, s'han registrat 6 morts per Covid, i ja són 24.221 les persones que han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia. El 6,04% de les proves PCR o d'antígens fetes la darrera setmana han donat positiu, per sobre del llindar que l'Organització Mundial de la Salut considera crític. Els hospitals noten també aquest creixement, tot i que hi ha molta menys incidència que en anteriors onades. Així, aquest dimarts Salut declara quatre nous ingressos a planta, que situen el total en 660, i dos crítics menys a les UCI (en total n'hi ha 141).

Per evitar que la pandèmia afecti de nou les festes de Nadal, des del Govern han decidit implementar l'ús del certificat Covid més enllà de l'oci nocturn. Així, després de les incidències registrades el passat divendres per descàrregues massives i col·lapses a La Meva Salut, la mitjanit d'aquest divendres s'activa de nou la necessitat de mostrar el passaport de vacunació a restaurants, gimnasos i residències de gent gran.

La incidència acumulada a catorze dies puja de 229,40 a 245,24 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a set dies ho fa de 135,54 a 144,89 / 100.000 habitants. El risc de contagi puja 24 punts, fins als 325, un nivell considerat de risc alt; mentre que la velocitat de propagació se situa en 1,35 (cada 100 persones en contagien 135).

L'anunci del Govern d'ampliar l'ús del passaport Covid a més àmbits va incrementar notablement el ritme de vacunació a Catalunya, que va créixer fins a un 80% en l'administració de segones dosis. El cap de setmana el ritme va disminuir, com és habitual, però aquest dilluns les dades confirmen que hi ha un nou repunt. Així, 5.306 persones han rebut la primera punxada mentre que 3.337 han completat la pauta.