Una parella i els dos fills moren en un incendi en un local ocupat a la plaça Tetuan de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona admet la seva impotència tot i les 88 intervencions amb la família

Concentració per la mort de la família a Barcelona
Concentració per la mort de la família a Barcelona | Frederic Esteve
Pere Pratdesaba
30 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:20h
Quatre persones han mort en un incendi en un local abandonat i ocupat de la plaça Tetuan de Barcelona, dues de les quals són menors d'edat (un nadó d'un any i un nen de tres anys). Es tractava d'una família que feia gairebé dos anys que malvivia en uns baixos d'ús comercial. El foc s'ha iniciat a les sis del matí i poc després, a quarts de nou, ha quedat extingit. Les quatre víctimes han mort a conseqüència del foc, generat en cremar-se un matalàs, tot i que la policia científica dels Mossos d'Esquadra desconeix encara com s'ha originat el foc.

També hi ha quatre persones ferides lleus per inhalació de fum. Han estat ateses al mateix lloc dels fets i, posteriorment, han estat traslladades a l'hospital. No es tem per la seva vida, segons la primera impressió dels serveis d'emergències.

A la plaça Tetuan -a pocs metres de la conselleria d'Interior- s'hi han desplaçat vuit dotacions dels Bombers de Barcelona. El foc s'ha produït al número 20 de la plaça, just al costat de la Gran Via, en un local situat una planta baixa que havia estat una oficina bancària, on residien les vuit persones. Segons l'Ajuntament de Barcelona, pertanyien a dos nuclis familiars i feia dos anys que malvivien al local. El foc no ha afectat altres pisos de l'immoble.

Segons han informat els Bombers, quan han arribat s'han trobat quatre persones confinades en un pati, que han pogut rescatar. A dins del local, hi havia les quatre persones que han mort, i a les quals en un primer moment se les ha intentat reanimar, sense èxit. 

Sense hipòtesis clares
Els Mossos d'Esquadra investiguen les causes de l'incendi. La policia científica ha determinat que l'incendi ha començat en un matalàs, però encara no se sap què ha provocat el foc.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha afirmat a Ràdio Estel que al local no hi havia deficiències "estructurals". Tot i això, l'espai formava part de la llista dels Mossos de llocs ocupats de risc, que la policia catalana va elaborar fa un any després de l'incendi d'una nau a Badalona. 

Segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, entre les dues i les tres de la matinada hi ha hagut un "incident" de convivència en el qual hi han hagut d'intervenir agents dels Mossos d'Esquadra. A hores d'ara, no s'ha trobat cap vincle entre aquest incident i el foc.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que, des dels serveis socials de l'Ajuntament, se'ls havien ofert suport alimentari i educatiu, a través d'unitats especialitzades en situacions de precarietat. Fonts del consistori han apuntat que la família havia rebut ajuda per a l'escolarització del fill gran. En aquests moments, la família estava en un procés de seguiment, de la mateixa manera que es fa amb altres famílies que viuen en estat precari, ha apuntat l'alcaldessa.

A la tarda, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha admès la impotència dels serveis socials, que feien un seguiment periòdic de la família, amb 88 intervencions des del setembre del 2020. Així, el fill gran anava de forma normal a escola, els dos fills tenien seguiment pediàtric habitual i la família rebia diverses ajudes municipals per adquirir roba, bolquers, menjar, medicines o transport. No obstant això, com que eren immigrants irregulars, no podien accedir a prestacions econòmiques ni a la Taula d'Emergència d'Habitatge.

Arxivat a