El TSJC inhabilita Pau Juvillà

El tribunal condemna per desobediència el secretari de la mesa del Parlament i diputat de la CUP per penjar llaços grocs a la Paeria l'any 2019

Pau Juvillà.
Pau Juvillà. | Frederic Esteve
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:44h
Cap sorpresa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el diputat de la CUP i secretari de la mesa del Parlament Pau Juvillà a sis mesos d'inhabilitació i 1.080 euros de multa per un delicte de desobediència per haver penjat llaços grocs al seu despatx de la Paeria quan era regidor l'any 2019. El tribunal, que ja va inhabilitar el president Quim Torra fer uns fets similars, s'ha fets seus els arguments de la Fiscalia i considera acreditat que Juvillà no va fer cas de les ordres de la Junta Electoral i que mostrar llaços grocs en període electoral no s'emmarca en la llibertat d'expressió.

La sentència, de 37 pàgines, no es ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem, però la Junta Electoral ja podria ordenar la retirada de l'escó. El diputat de la CUP va demanar l'absolució i va deixar clar davant del jutge que obeir l'ordre de la Junta Electoral i del jutjat de Lleida suposava "autocensurar-se" i "renunciar a la pròpia ideologia". També va refermar-se en la decisió de mantenir els llaços grocs perquè era una decisió "justa". Abans del judici, el cupaire ja veia "probable" una sentència condemnatòria, tenint en compte els precedents. La Fiscalia li demanava vuit mesos d'inhabilitació i 1.440 euros de multa.

La CUP ha reaccionat a la sentència i ha exigit al Parlament una "resposta clara, contundent i conjunta" contra la repressió i "defensant la sobirania de la cambra i càrrecs electes". La formació vol exhaurir la via judicial i presentarà recurs al Suprem, i preveu també portar el cas a Estrasburg. Fonts consultades per NacióDigital apuntaven fa uns dies que la CUP "assumiria les conseqüències de la desobediència". La CUP ha convocat aquesta tarda una concentració a la plaça de la Paeria de Lleida per donar suport a Juvillà.

L'escó de Juvillà, en joc
L'escó de Juvillà està en joc i la vista es trasllada ara a la Junta Electoral. Davant d'aquesta situació, la resposta ha de ser la desobediència? En una entrevista a NacióDigital abans de la vista oral, Juvillà apuntava que la desobediència hauria de ser "col·lectiva, forta i potent" per evitat "crear màrtirs". En tot cas, arribat el moment, la mesa del Parlament que presideix Laura Borràs tindrà un paper important a l'hora de defensar els drets dels diputats i l'independentisme haurà de travar una resposta conjunta per donar resposta al cas de Juvillà.

En casos anteriors, com ara la investidura de Carles Puigdemont, la inhabilitació dels diputats empresonats per l'1-O o la inhabilitació de Torra, la majoria independentista es va esquerdar en la resposta a la pressió judicial. Juvillà està convençut que la majoria independentista de la mesa del Parlament "protegirà els drets dels diputats que veuen retallades les seves llibertats per defensar la llibertat d'expressió", com pot ser el seu cas, i es mostra confiat que l'independentisme hagi après dels errors del passat.