Escòcia i Dalí es colen en el sopar del rei i els empresaris

Felip VI apel·la a l'"estabilitat" i a la "seguretat jurídica" en un acte en què el president Aragonès li reclama que sigui possible el que ho és a Escòcia

Felip VI saluda el president de Foment, Josep Sánchez Llibre
Felip VI saluda el president de Foment, Josep Sánchez Llibre | Foment
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 22:21h
Entregues de despatxos judicials per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i gran patronal. Les visites reials a Catalunya, com la d'aquest dilluns, continuen sent actes encapsulats i restringits a sectors molt específics i afins. Després de ser amb Carlos Lesmes a l'Auditori aquest matí, Felip VI ha presidit aquest vespre el sopar de celebració dels 250 anys de la patronal Foment del Treball, que s'ha fet al MNAC, a Montjuïc. 

La muntanya potser no ha estat màgica, però sí molt concorreguda, tant pel que fa a assistència com, especialment, per l'alt nivell de representació institucional. Compartien taula amb els monarques el president Aragonès i els seus homòlegs aragonès, Javier Lambán, i valencià, Ximo Puig. Hi eren també l'alcaldessa Ada Colau, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. A més, és clar, del president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

No hi ha un acte de la Casa Reial a Catalunya en què no es percebi l'excepcionalitat política. Per reblar que la situació política resta molt lluny de la normalitat, ni el president Pere Aragonès ni l'alcaldessa Ada Colau han estat presents en la rebuda al monarca ni en la foto de grup inicial, l'anomenat "besamans". S'hi han afegit tot seguit i han estat en el sopar. Aragonès ha recordat en la seva intervenció els objectius de l'amnistia i l'autodeterminació, i ha assegurat que "el que és possible a Escòcia ha de ser-ho també a Catalunya". Com si s'ho veiés venir, uns minuts abans, la ministra Raquel Sánchez ha posat en valor el canvi en el clima polític i ha destacat la importància del diàleg institucional.  

En el transcurs de la nit, s'han lliurat les medalles commemoratives dels 250 anys de la patronal catalana a Isidre Fainé, president de la Fundació la Caixa, i a l'associació tèxtil AITPA. Els guardons Carles Ferrer Salat, que cada any lliura Foment, han recaigut en les empreses Wallbox, Fluidra i el Grup Sorigué, entre d'altres. 

Era al sopar una nodrida representació de l'empresariat i les cambres catalanes, amb el president de la Pimec, Antoni Cañete, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca. Així, totes les sensibilitats econòmiques, des de la gran patronal que representa Foment, a la sobiranista Roca han compartit espai al MNAC. Molts empresaris i banquers hi eren també, des de Josep Oliu a Víctor Grífols, de Jaume Guardiola a Borja García-Nieto.

En un discurs en català i castellà, Felip VI ha afirmat: "M'alegra molt tornar a aquesta terra de persones com els de Foment, que encarnen els valors de Catalunya", definint l'organització patronal com "exemple d'encertada visió de la realitat" alhora que qualificava Catalunya de "terra d'emprenedors". El monarca s'ha referit a com moltes expressions populars tenen un origen en el vocabulari del tèxtil, com filar prim, mala peça al teler o establir-se pel seu compte. El rei ha lloat "la cultura de l'esforç que guia les vostres accions". Ha vindicat "un context d'estabilitat" i "seguretat jurídica" per ajudar a la "confiança imprescindicle" i progrés i creació d'ocupació.   

Sánchez Llibre ha intervingut per recordar que un altre 29 de novembre, però del 1833, va entrar en funcionament la primera màquina de vapor a l'estat espanyol. Començava la Revolució Industrial, amb un cert retard, això sí, respecte de la major part de països europeus. El líder patronal ha fet una defensa encesa del paper de l'empresari, "avui dia, és el millor garant per garantir el progrés, la cohesió social i superar la desigualtat social. Han passat a la història els moments en què es contraposaven els interessos dels empresaris als interessos dels treballadors".

El president de Foment ha criticat que, per respondre a la crisi, alguns defensin el decreixement, i ha estat prou explícit en la defensa de l'ampliació de l'aeroport, afirmant que cal fer front amb propostes als qui demanen "menys avions, menys cotxes o menys turisme". Sense fer referències explícites a la situació política, Sánchez Llibre ha defensat també el projecte de Jocs del Pirineu i a "donar un lideratge europeu a la ciutat de Barcelona".   

Joc de taules
La Sala Oval del MNAC estava plena a vessar. Els assistents estaven ubicats en diverses taules, algunes de les quals han estat batejades amb noms de grans figures de la cultura catalana. La taula amb el nom del pintor modernista Ramon Casas ha aplegat el major Josep Lluís Trapero i el tinent d'alcalde de Seguretat Albert Batlle. El financer Josep Oliu i el ministre José Luis Escrivá han compartit mantell en la prosaica taula Josep Pla. Més sorprenent ha estat que s'hagi assegut el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado i el seu segon, Enrique Lacalle, en la taula Josep Vicenç Foix. No serà per l'afany de l'Ecuestre per la catalanització. Si el poeta de Sarrià ho veiés...

L'aragonès Lambán ha segut a la taula Vicens Vives, no se sap si perquè és també historiador o per si agafa alguna cosa de l'ideari catalanista. Per si necessitava ajuda, tenia a la taula Juanjo Brugera, expresident del Cercle, tan influït pel pensament de l'historiador. Però la taula que era certament surrealista era la que duia el nom de Salvador Dalí. La compartien el dirigent de Ciutadans, Carlos Carrizosa, el de Vox, Ignacio Garriga, el del PDECat, David Bonvehí, i la diputada i regidora Elsa Artadi. Garriga, per cert, lluïa corbata verda, que en l'argot monàrquic té una significació clara: el "verde" significa "visca el rei d'Espanya". 

Qui no hi ha anat era el conseller Jaume Giró. En el seu entorn expliquen que no hi ha assistit perquè el rei no s'ha disculpat encara per l'1-O i pel seu discurs bel·ligerant del 3-O. Artadi, destacada dirigent de Junts i portaveu a l'Ajuntament Barcelona, sí que hi era.
Arxivat a