Junts reivindica l'autoria dels pressupostos i minimitza l'impacte de l'acord amb els comuns

Artadi assegura que l'entesa amb els de Jéssica Albiach és només "política" perquè afecta un 0,0005% dels comptes elaborats per la conselleria d'Economia

Elsa Artadi, portaveu de Junts, aquest dilluns.
Elsa Artadi, portaveu de Junts, aquest dilluns. | Junts
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:51h
Elsa Artadi, portaveu de Junts, ha volgut reivindicar aquest dilluns l'autoria de Junts en relació als pressupostos de la Generalitat i ha minimitzat l'impacte de l'acord al qual va arribar el president Pere Aragonès amb els comuns per desbloquejar els comptes. Tanmateix, ha apuntat que l'entesa amb els de Jéssica Albiach és simplement "polític" perquè només afecta un 0,0005% del total dels números elaborats per la conselleria d'Economia. Artadi també ha urgit l'independentisme a refer la unitat del 52%, i ha tret ferro a la votació separada d'ERC, Junts i al CUP en el decret de renovables, que aterra dimecres al Parlament després de l'aprovació, fa un mes, per part del Govern. Junts manté la petició de reunió a Aragonès per abordar l'escenari posterior als comptes.

"Nosaltres estem amb el pressupost que es va liderar des del departament d'Economia i que dilluns passat va superar el tràmit. Són els millors comptes possibles en el marc de l'autonomia i en un context de dèficit fiscal", ha remarcat Artadi. "Lamentem que la CUP hagi trencat l'acord que hi havia del 52% de la majoria del Parlament, i hem d'acabar d'analitzar les implicacions que té per la legislatura. La majoria que existeix a la cambra i que va permetre tenir un president independentista s'ha trencat, i hem de veure com procedim en aquest àmbit", ha reflexionat la portaveu de Junts. Les esmenes de modificació pactades amb els comuns entraran gràcies als textos del seu partit i d'ERC, que són conjuntes i s'han de presentar en les pròximes hores.

La dirigent independentista ha indicat que els comptes aprovats seran "els del conseller Jaume Giró", perquè els canvis per l'acord amb els comuns no superaran el 0,0005% dels 38.000 milions d'euros inclosos en els pressupostos. Segons Artadi, ERC ha "sacrificat" la feina del grup republicà a Barcelona -aprovaran els comptes d'Ada Colau- a través d'un acord polític. "Les polítiques de l'Ajuntament degraden la ciutat", ha indicat. En aquest sentit, cal "refer" la unitat del 52% amb punts en comú. "La independència no la farem desunits i sense tots els actors", ha ressaltat la cap de files de Junts a Barcelona, que ha apel·lat a la responsabilitat dels implicats.

Artadi, en l'arrencada de la roda de premsa, ha volgut celebrar una "nova victòria" de l'exili, basada en el fet que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha "reconegut la immunitat" de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín a l'hora de fer desplaçaments. "No se'ls pot detenir", ha ressaltat la dirigent de Junts, que veu "desautoritzat" el paper del jutge Pablo Llarena. "La seva immunitat continua vigent", ha apuntat Artadi, que ha preguntat a la ministra de Justícia, Pilar Llop, com pensa complir amb la jurisdicció europea a l'hora de tractar amb els exiliats.

"També preguntem al ministre de l'Interior com acataran les resolucions els policies espanyols, i si Pedro Sánchez actuarà com si fos Polònia", ha apuntat la dirigent de Junts, que ha qüestionat si el president "més progressista de la història d'Espanya" farà un gir en aquest sentit. "Que obrin els ulls, que vegin el que està passant i que observin com sempre es dona la raó a Puigdemont, Comín i Ponsatí", ha apuntat Artadi, que ha definit l'estratègia de l'exili com a exemple de la "confrontació intel·ligent".

La cap de files de Junts a Barcelona ha felicitat Míriam Nogueras, portaveu a Madrid, per haver aconseguit aprovar un fons covid que hauria d'aportar 1.600 milions d'euros a Catalunya. El fons està validat pel Congrés dels Diputats, però el govern espanyol no ha garantit -ni molt menys- que aquests recursos arribin.