Quina és la «teoria del formatge gruyère» de què parla Argimon?

El conseller de Salut recorda la importància de l'ús de la mascareta per evitar l'expansió de la Covid ara que la sisena onada ja es consolida a Catalunya

Gent passejant amb mascareta pels carrers de Reus
Gent passejant amb mascareta pels carrers de Reus | ACN
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:40h
Fa més d'un any i mig que convivim amb la Covid-19 i encetem ara, a les portes de Nadal, la sisena onada de la pandèmia. Fa més d'un any i mig que sentim el "distància, mans, mascareta" constant que les autoritats sanitàries recorden dia sí dia també.

Tot i que les vacunes contra la Covid van arribar ara gairebé fa un any i ja hi ha un 75% de catalans que han completat la seva pauta de vacunació, aquesta mesura de protecció no és garantia de no contagiar-se. És per aquest motiu que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat aquest dilluns la importància de respectar el conjunt de normatives per combatre l'expansió del virus.

Sobretot, Argimon ha fet referència a l'ús de la mascareta en espais interiors, una de les moltes capes que formen l'anomenada «teoria del formatge gruyère» de la pandèmia. Quina és aquesta teoria i per què és tan important?
 

Teoria del formatge gruyère aplicada a la pandèmia de la Covid-19 per Ian Mackay / ND


S'ha de pensar en un formatge gruyère -o qualsevol formatge amb forats- a talls. Concretament, 10 talls són els necessaris per entendre la teoria, col·locats un al costat de l'altre, formant una barrera. I, d’altra banda, hem d'imaginar el virus com si volgués colar-se pels forats dels talls de formatge. Què passa?

Com que els forats dels diferents talls no coincideixen, el virus xoca i no podria creuar totes les capes que formen la barrera. Tot i que potser podria aconseguir creuar-ne dues o tres, és complicat que pugui arribar fins al final. Això és, doncs, la "teoria del formatge gruyère" (o suís). 

No és nova, ja que s'ha utilitzat anteriorment en altres camps, però el viròleg australià Ian Mackay ha estat qui l'ha aplicat a la pandèmia de la Covid-19, tal com es pot veure en la il·lustració que acompanya l'article, en què cadascun dels talls simula una de les mesures de contenció contra el virus. Amb aquesta teoria, Mackay ve a dir que, per separat, les mesures no són suficients, però que la suma de totes és allò que ens protegeix.