vaga 30-N

Vaga del sector públic aquest dimarts: consulta tots els serveis mínims

El transport, les escoles i els mitjans de comunicació reduiran efectius durant tot el dia

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 27 de novembre de 2021 a les 16:36 |
Passatgers amb mascareta al metro de Barcelona | Adrià Costa
El Govern ha fixat els serveis mínims per a la vaga del sector públic del pròxim dimarts 30 de novembre, convocada per la Taula Sindical i la Intersindical-CSC per protestar contra l'abús de temporalitat a les administracions públiques. Serà la segona vaga en un mes, i per demanar una solució real per a tots els interins que estan en abús de temporalitat.

Les organitzacions veuen "absolutament insuficient" la proposta actual d'esmenes proposada per ERC, que s'han de votar a principis de desembre, d'un concurs de mèrits per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça. Les afectacions principals seran al transport, a les escoles i als mitjans de comunicació. Repassem a continuació els serveis mínims de cada sector.


Escoles públiques i llars d'infants


A ensenyament, on l'aturada s'allargarà també l'1 i el 2 de desembre, hi haurà d'haver dos docents per cada quatre classes a educació infantil i primària i dos professors per cada sis grups a l'ESO. Pel que fa a l'educació especial, llars d'infants, menjadors i activitat complementàries, hi haurà d'haver el 50% de les plantilles com a mínim.


Transports públics al 85%


El Departament d'Empresa i Treball ha fixat en el 85% el servei que han de garantir les operadores de transport Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Això inclou, per tant, els autobusos, el metro i el tren.


"Normal funcionament" a urgències


L'ordre també dicta que el sistema sanitari ha de garantir el "normal funcionament" d'urgències, de les unitats especials -com les UCI o les sales de parts-, del circuit assistencial Covid-19 a l'atenció primària i també de la campanya de vacunació.


També s'ha d'atendre l'activitat quirúrgica "inajornable", segons dicti el cap de servei, i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia "en situacions urgents i de necessitat vital". Així mateix, es decreta que es garanteixi el "normal funcionament" de la campanya de vacunació de Covid-19.

El servei de neteja dels centres sanitaris mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc, amb la totalitat de la plantilla. L'ordre també decreta que s'haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques.

La resta de serveis no previstos en l'àmbit sanitari funcionaran com en un dia festiu, exceptuant aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, que passarà a ser del 50%. D'altra banda, Treball fixa en el 85% el mínim de treballadors que han d'atendre comunicacions d'urgència i emergències.

Pel que fa al personal d'empreses que realitzen funcions d'assistència, es fixa el mateix servei que el cap de setmana en menjadors socials i el d'un festiu a les residències de gent gran i per a persones amb disminució. Centres de dia hauran de garantir el funcionament habitual de la restauració i un 50% de la resta d'espais. El servei d'ajuda a domicili s'haurà de prestar en casos "urgents, necessaris i inajornables".

Els mitjans públics, al 50%


La ràdio i la televisió pública haurà de retransmetre un 50% dels continguts usuals dels seus canals, emissores i portals i garantir l'emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

Afectacions en la justícia


Pel que fa als cossos que depenen del Departament de Justícia, el personal de centres penitenciaris haurà d'anar a la feina com si fos un dia festiu; mentre que el que s'encarrega de rehabilitació ho haurà de fer amb un 50% del personal i el d'oficines amb un 65%. Els jutjats que estiguin de guàrdia hauran de comptar amb el 100% dels efectius adscrits.

Un terç de servei de grues


Pel que fa al servei de grues, s'haurà de garantir un terç del servei habitual per tal de poder retirar vehicles que obstaculitzin la circulació viària, o els estacionats en passos de vianants i els que ocupin les places d'aparcament reservades a les persones amb discapacitat, etc.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació