Salut justifica el col·lapse informàtic: «No vam pensar que tanta gent no tenia el certificat baixat»

Carmen Cabezas confirma un increment del ritme de vacunació de fins al 80% en les segones dosis

L'ampliació del certificat Covid s'ha hagut de suspendre per problemes informàtics
L'ampliació del certificat Covid s'ha hagut de suspendre per problemes informàtics | ACN
27 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:28h
L’ampliació del certificat Covid més enllà de l’oci nocturn a partir d’aquest divendres va comportar el col·lapse del servidor informàtic de La Meva Salut, des d’on es pot aconseguir el certificat. Salut va decidir fer un pas enrere i suspendre temporalment la mesura.

"No vam pensar que tanta gent no ho tenia baixat", ha reconegut la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista a RAC1 aquest dissabte. I és que les xifres de descàrregues són molt elevades: Catalunya, la comunitat que més certificats s’havia descarregat (aproximadament 9 milions) i només durant els últims quatre dies se n’han descarregat 913.000 més. "La demanda de la població era major que la capacitat del sistema", ha dit Cabezas, alhora que ha recordat a la població que aquests dies de marge són "perquè la gent pugui baixar-se el certificat en més calma i poder-lo implantar més paulatinament".

La secretària de Salut Pública ha demanat a la població que només es baixi el certificat una vegada i se’l guardi a un lloc que pugui recordar per evitar nous col·lapses al sistema. Per ara, Cabezas no ha apuntat quan es podria reactivar la mesura: "Dilluns estudiarem i prendrem la decisió més adequada en relació amb la situació que tenim". En els últims cinc dies s’han descarregat 1,2 milions de certificats, 675.000 del total entre divendres i dissabte, segons les dades de Salut.

L'anunci de l'ampliació de l'ús del certificat Covid més enllà de l'oci nocturn ha incrementat el ritme de vacunació, que estava estancat des dels mesos d'estiu. Ho ha confirmat Cabezas, que ha afirmat que el nombre de primeres dosis ha augmentat fins a 21.000 durant els últims set dies, és a dir, un 64% més que la setmana anterior. Pel que fa a les segones dosis la xifra és encara més sorprenent: s’ha passat de 20.500 punxades a 37.000, suposant un increment de fins al 80%. Així, la secretària de Salut Pública ha celebrat la mesura d'ampliar el certificat de vacunació a més àmbits: "El certificat ja està tenint un resultat bo, que és la reactivació de la vacunació". 

Sobre la nova variant de la Covid, l'Òmicron, Carmen Cabezas ha reconegut que la nova variant del coronavirus originada a Sud-àfrica té forces mutacions en la proteïna S, la que ajuda el virus a entrar a la cèl·lula i a partir de la qual s’han generat les vacunes. "Ens preocupa a nosaltres, li preocupa al Centre de Control de Malalties Europeu, però cal veure com es comporta en relació amb les vacunes", ha dit.

Cabezas, que assegura que cal esperar unes setmanes per saber quin és aquest comportament, demana a la població no abaixar la guàrdia. Això és, segons ha detallat, fer ús de la mascareta, mantenir la distància i controlar la interacció social. Sobretot, però, ha fet èmfasi en la necessitat de vacunar-nos: "Tenim la gran sort de tenir-la aquí [la vacuna], si us plau, aprofitem-la".

Tot i l'augment de contagis i l'agreujament de les plantes i UCI Covid dels hospitals catalans durant els últims dies, a més de l'aparició d'aquesta nova variant, les autoritats sanitàries no preveuen restriccions per a les festes de Nadal. "Ara per ara no s'estan plantejant mesures restrictives", ha afirmat la secretària de Salut Pública.

Cabezas ha recordat que aquestes mesures es prenen tenint en compte els diferents Departaments i parts del Govern que formen part del Procicat i que la decisió no és únicament de Salut, però ha reconegut que la idea és "intentar evitar al màxim les restriccions" i, segons ha dit, és per aquest motiu que s'aposta per l'ampliació del certificat Covid.