El camí judicial del cas Mercuri albira el final nou anys després

La peça principal, que fa referència a cobrament de comissions, deixa fora Bustos; però l'exalcalde acumula ja dues condemnes per les quals podria ingressar a presó

L'exalcalde sortint dels jutjats de Sabadell
L'exalcalde sortint dels jutjats de Sabadell | Albert Segura
27 de novembre del 2021
Un any i mig després d'arrencar el quart mandat consecutiu, el final de l'era Manuel Bustos a l'Ajuntament de Sabadell es va començar a gestar el 27 de novembre de 2012, quan els Mossos d'Esquadra van escorcollar el consistori i van detenir 12 persones, entre ells, l'alcalde, que va acabar dimitint tres mesos després. Era l'esclat del cas Mercuri i el seu nom figurava com a principal acusat. En aquest últim any, la macrocausa ha avançat per anar tancant la trentena de peces que se n'han derivat.

Nou anys després, el tap que ha suposat la pandèmia al ja de per si lent procés judicial s'ha obert lleument. I és que les peces 1 -la principal, que investiga el pagament de comissions per obtenir adjudicacions d'obra pública-, la 6 -abocaments a la finca de Can Xupa-, la 18 -presumpte tràfic d'influències per legalitzar unes obres sense llicència al carrer Fernando Poo de Sabadell-, la 28 -concessió del contracte de recollida de residus i neteja viària a Smatsa-, la 31 -contractacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental (CRVC) i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)- i la 33 -presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir delictes per abocaments de terres- van camí de judici.

També s'ha confirmat una segona sentència amb pena de presó per a Bustos, que s'afegeix al dictamen de tràfic d'influència a l'Ajuntament de Montcada i Reixac -peça 5-, i per la qual l'exbatlle, el seu germà Paco Bustos i l'exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández van ser condemnats a un any i quatre mesos de presó. Enguany, el Tribunal Suprem ha ratificat els tres anys de presó per a l'exalcalde per la retirada de multes a familiars -peça 30-.
 

Manuel Bustos, anunciant la seva renúncia a l'alcaldia de Sabadell. Foto: Jordi Pujolar


Així, en total, hi ha tres peces jutjades que han acabat amb condemna, amb una cinquantena d'investigats. A més de les dues anteriors, hi ha la 25 bis, per malversació i falsedat documental als consorcis del Vallès Occidental, que ha dictaminat tres anys de privacitat de llibertat per a l'exgerent del Consorci de Residus, Turisme i Ocupació, Paco Fernández.

Però ha quedat substituïda per dos anys de treballs en benefici de la comunitat i per no delinquir en cinc anys, a més que va tornar els gairebé 33.000 euros que va desviar de fons públics entre els anys 2011 i 2012. També ho ha fet Bustos, que apareix en concepte de beneficiari a títol lucratiu, perquè l'ens públic li va pagar les despeses a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener de 2012 -326,59 euros-.

La peça principal, sense l'exalcalde
L'esclat del cas Mercuri venia motivat per una presumpta corrupció generalitzada al consistori amb Bustos a la diana de les acusacions, però a la peça 1, la principal, no hi apareix com a investigat, així com tampoc cap dels destacats socialistes. De fet, de dirigents polítics únicament hi ha l'exregidor del PP Jordi Soriano, que li va donar suport perquè pogués governar a Sabadell, així com la seva dona i filla i una vintena d'investigats més.

La jutge considera que hi ha "indicis racionals" que Soriano és el principal responsable i beneficiari de la pròrroga i modificació del contracte que regulava els serveis funeraris de Sabadell, de les obres d'ampliació i remodelació del cementiri municipal, de la intermediació per adjudicar unes obres a la finca agrícola de Can Ustrell i d'uns treballs a Fira Sabadell i al Centre Cívic de Can Llong, així com d'una finca a Palau-solità i Plegamans. Precisament, els jutjats de la localitat vallesana havien d'acollir la vista oral, però la instructora va traslladar-la a la Ciutat de la Justícia per manca d'espai a les dependències judicials locals.
 

Soriano durant la seva etapa de regidor Foto: Juanma Peláez


Més enllà d'aquesta peça 1, la macrocausa també en té una altra de primordial, la 28, sobre la concessió del contracte a Smatsa, en la qual hi ha una onzena d'investigats. Entre d'altres, l'exalcalde; el seu germà, Francisco Bustos; el que era regidor d'Espai Públic i responsable del servei Xavier Izquierdo; el gerent de la concessionària, Eugenio Díaz; el president del grup Vendex, empresa mare de la concessionària, Gervasio Rolando Rodríguez; i l'exregidor, aleshores secretari d'organització del PSC Sabadell, Cristian Sánchez. Estan acusats de prevaricació, tràfic d'influènciessuborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig de capitals i delicte electoral.

Bustos es menjarà els torrons a la presó?
Entrarà Bustos a la presó? És la gran pregunta que any rere any, i d'acord amb l'evolució judicial, hi ha sobre el cas Mercuri. Enguany és una mica més precisa, ja que fonts coneixedores de la macrocausa no descarten que l'ingrés en un centre penitenciari arribi enguany. I és que Bustos, argumenten, suma dues condemnes: la de tres anys de privació de llibertat i 16 d'inhabilitació per la retirada de multes a familiars -peça 30- i els 16 mesos per modificació del concurs públic a Montcada i Reixac -peça 5-.

Precisament, aquesta qüestió ha portat un foc creuat d'acusacions entre part de l'oposició i el govern municipal que lidera l'alcaldessa, Marta Farrés, perquè el consistori, com a acusació particular, demanés l'execució de la condemna i, per tant, que Bustos entrés a presó. Una petició sobre la qual l'equip de Farrés no ha volgut posicionar-se i que ha deixat en mans de la justícia.

Reoberta la causa a l'FMC
Aquest 2021 la macrocausa ha reobert una carpeta que inicialment s'havia tancat: la peça 25 -investiga una presumpta malversació de cabals públics quan Bustos era president a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)-. Ho ha fet l'Audiència de Barcelona, després que a Sabadell s'arxivés en considerar que els fons de l'ens eren privats. L'estament superior ha considerat que es tracta d'un ens públic. A més de l'exbatlle, investiguen la seva parella, Montse Costa; l'exsecretari de la FMC Adolfo Moreno; el director de la Fundació ACSAR, José Antonio Cabanillas; l'actual alcalde de Pineda de Mar i assessor de l'FMC en el moment dels fets, Xavier Amor, i l'exregidor d'Arenys de Mar i assessor extern de la federació Santiago Fontbona.
 

Manuel Bustos, a l'acte central de la campanya de les municipals del 2011. Foto: Juanma Peláez


Per altra banda, les peces 21 -falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import de l’IAE a l’empresa concessionària de vehicles Sitjas Motor SL- i 35 -també falsedat documental-, tenen entre els imputats Melquíades Garrido, tiet de Bustos. Les dues resten a l'espera de resoldre al·legacions i fixar data de judici. En canvi, la 22 -irregularitats en subvencions públiques al Gremi de Constructors d'Obres de Sabadell i Comarca, que presideix Garrido- i la 36 -falsedat documental relacionada amb Can Xupa- han quedat arxivades. Mica en mica però molt lentament i des de fa nou anys, tot el laberint judicial del cas Mercuri encara el camí per tancar aquesta etapa a Sabadell, almenys als jutjats.