La hisenda catalana perd Joan Iglesias

L'especialista en dret fiscal va ser l'ideòleg del projecte d'una agència tributària sobirana i assessor d'Artur Mas

Joan Iglesias, amb el seu llibre
Joan Iglesias, amb el seu llibre | ACN
25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:11h
Ha mort Joan Iglesias Capellas (Barcelona, 1965), doctor en Dret, especialista en règim tributari i el nom del qual ha quedat vinculat al projecte d'una hisenda catalana. Inspector de l'Agència Tributària espanyola, el president Artur Mas el va fitxar l'any 2012 perquè fos el director del Programa per a la definició d'un nou model d'Administració Tributària de Catalunya, considerada una estructura d'Estat essencial en el sobiranisme. Com a professional de gran prestigi, reconegut en quasi tots els sectors, va ser el gran ideòleg de la posada en marxa d'una hisenda pròpia, en el context del procés sobiranista.

Poc després de la sortida d'Artur Mas de la presidència, però, va abandonar l'administració catalana i va tornar a l'Agència Tributària espanyola. Amb el canvi a la presidència de la Generalitat, l'àmbit d'hisenda va passar a dependre del nou vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

Però el seu retorn com a inspector d'hisenda espanyol va ser una etapa molt breu. Molt aviat, va ser fitxat pel despatx Crowe Horwath, fins que l'any 2019 el bufet Roca Junyent el va cridar perquè dirigís el seu departament de dret fiscal. Curiosament, l'encarregat de defensar davant els tribunals els clients amb problemes amb la hisenda espanyola.

Va ser professor de Dret Tributari a la Facultat de Dret de la UAB i en diverses institucions acadèmiques. Té una bibliografia important sobre tributs i temes hisendístics. Un dels seus llibres es titula Hisenda a la catalana, on hi explicava com podria ser una agència de tributs pròpia. Sempre explicava que Catalunya ja disposava d'hisenda, però que el que no tenia era sobirania fiscal.