Cambray es reuneix amb l'independentisme i els comuns per plantejar reaccions a la sentència sobre la llengua

El PSC no hi assisteix perquè considera que "cal diàleg amb tothom", inclòs Vox. i considera que "la defensa del català no implica anar contra el castellà"

Josep Gonzàlez-Cambray, en una imatge al Parlament
Josep Gonzàlez-Cambray, en una imatge al Parlament | ACN
24 de novembre del 2021
Actualitzat el 25 de novembre a la 1:32h
El Govern i la Conselleria d'Educació comencen a moure peces per reaccionar a la sentència del Tribunal Suprem sobre la implantació d'un 25% de castellà a l'escola catalana. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray s'ha reunit aquest dimecres al migdia amb els representants dels grups parlamentaris independentistes i amb el dels comuns per tal d'analitzar i valorar el pròxim escenari per fer front a aquesta decisió judicial.

Qui no hi ha assistit ha estat el PSC. Fonts dels socialistes expliquen que han decidit no participar en la reunió organitzada per Educació perquè "volen diàleg amb tots", inclòs Vox. A més, les mateixes fonts apunten que "la defensa del català no implica anar contra el castellà". Els socialistes consideren que, després de la negociació dels pressupostos, "queda demostrat que a Catalunya cal diàleg amb totes les veus possibles". Tampoc hi han assistit cap membre del PP ni de Ciutadans.

En aquest sentit s'ha pronunciat el líder dels socialistes catalans i cap de l'oposició, Salvador Illa, que ha reclamat a la Generalitat que "respecti" la decisió del Tribunal Suprem. En una entrevista al programa Aquí Cuní de la SER Catalunya, Illa ha assegurat que la Generalitat cauria en un "error" si es declarés "insubmisa" a l'hora d'aplicar la decisió judicial. Illa considera que cal aplicar un model "flexible" a les aules catalanes i considera que la decisió del tribunal "no compromet" la centralitat de la llengua pròpia a les escoles.

A la reunió d'Educació hi han participat Mònica Palacín (ERC), Mònica Sales (Junts), David Cid (En Comú Podem) i Carles Riera (CUP). Entre els càrrecs més tècnics que també han format part de la trobada hi havia el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila; la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, i la secretària de Transformació Educativa de la Generalitat, Núria Mora.

Aragonès exigeix la defensa de la immersió per part del govern espanyol
El president Pere Aragonès ha exigit aquest matí al govern espanyol que defensi la immersió a Catalunya i respecti el model implantat a les escoles catalanes. El president, després de reunir-se amb Francina Armengol a Palma, reclama a la Moncloa que no sigui "còmplice" de l'aval del Suprem a imposar el 25% de castellà a les aules catalanes. "Demanem que expressin de forma clara el seu suport al model vigent a les escoles. I, a partir d'aquí, que facin costat a aquest consens que existeix a Catalunya", ha sentenciat Aragonès.

Per la seva banda, el govern espanyol ja ha apuntat aquest mateix dimecres que no té previst perseguir l'execució de la sentència ferma perquè considera que això li correspon al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), alhora que afirmava que les decisions judicials s'han d'aplicar. Des del PP, però, consideren que l'executiu de Pedro Sánchez té "una obligació" amb la sentència del Suprem. És més, Pablo Casado ha ofert els senadors populars a Sánchez per tal d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya i així obligar la Generalitat a complir la sentència sobre el castellà a l'escola.