Aragonès exigeix al govern espanyol que defensi la immersió a Catalunya

El president, després de reunir-se amb Francina Armengol a Palma, reclama a la Moncloa que no sigui "còmplice" de l'aval del Suprem a imposar un 25% de castellà a les aules catalanes

Pere Aragonès i Francina Armengol, aquest dimecres.
Pere Aragonès i Francina Armengol, aquest dimecres. | Govern
24 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:16h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat aquest dimecres fins a Palma, on s'ha reunit amb la seva homònima balear, Francina Armengol, amb qui es va veure fa un mes a Barcelona. En la compareixença posterior a la trobada, Aragonès s'ha referit a l'aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. I ho ha fet per enviar un missatge al govern espanyol, a qui ha exigit que "respecti" el model d'immersió lingüística a Catalunya. "Demanem que expressin de forma clara el seu suport al model vigent a les escoles. I, a partir d'aquí, que facin costat a aquest consens que existeix a Catalunya", ha apuntat el president de la Generalitat.

Segons Aragonès, el govern espanyol no pot ser "còmplice" de la decisió del Suprem. Això passa, segons ell, per no executar la sentència. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que té "garanties" que la Moncloa no reclamarà l'execució de la sentència, segons es desprèn de les converses que ha tingut amb la ministra Pilar Alegría. "El català a l'escola no es toca", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha alertat que la decisió del Suprem "amenaça" el model, per bé que ERC el veia blindat amb l'aprovació de l'anomenada LOMLOE, l'última llei educativa estatal aprovada en temps d'Isabel Celaá com a ministra.

En una missiva enviada als docents, a la qual ha tingut accés NacióDigital, Gonzàlez-Cambray els envia aquest missatge: "No heu de fer cap canvi en els vostres projectes lingüístics per motiu de la sentència". "El Departament d'Educació està i estarà sempre al vostre costat, donant empara a la vostra vocació de servidors públics i a la implicació que heu demostrat fins ara", sosté Gonzàlez-Cambray, que insisteix que la qüestió no va de percentatges, sinó de "pedagogia", i veu la decisió com un "menyspreu" per part de les institucions judicials contra el model vigent.

El conseller també es compromet a "potenciar" les eines lingüístiques a partir del pla de promoció de la llengua que es va anunciar fa tan sols unes setmanes. El model, segons la carta, està "construït sobre les bases d'un amplíssim consens social, pedagògic i polític, que garanteix que en finalitzar l'etapa obligatòria tot l'alumnat assoleix e aprenentatges del català i del castellà". El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reclamat des de la SER al Govern que "respecti" la decisió judicial, i ha considerat que la providència de l'alt tribunal "no compromet" el paper central del català a les aules.

La decisió del Suprem, anunciada pel Govern, confirma de facto la sentència del TSJC i suposa un cop al model d'escola catalana, que segons les dades publicades fa poques setmanes pel Govern és un espai on també està disminuint l'ús del català. D'aquesta manera, el Suprem dona per vàlids els arguments del TSJC, que sosté que el castellà és "residual" i ordena a la Generalitat que prengui mesures per tal que tots els alumnes rebin de manera "efectiva i immediata" l'ensenyament mitjançant "la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini", que en el cas del castellà hauria de ser d'un mínim del 25%. 

La decisió de l'alt tribunal, de cinc pàgines, desestima el recurs de la Generalitat contra la sentència del TSJC. L'alt tribunal no entra en el fons perquè diu que no pot entrar a valorar la prova, cosa que ja ha fet el TSJC i ja va concloure que no s'arribava al 25% d'ensenyament en castellà. Aquest percentatge, assenyalen fonts del Suprem, no és nou sinó que és "reiterada doctrina" de l'alt tribunal. Això vol dir que s'haurà de fer una altra classe en castellà, més enllà de l'assignatura de Llengua Castellana.
 

Carta de Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació, als professors by edicio naciodigital on Scribd