El Govern activa l'energètica pública i l'impost sobre emissions de creuers

L'endemà d'aprovar els pressupostos, l'executiu autoritza el Circuit de Catalunya a renovar els contractes amb la Fórmula 1 i MotoGP amb el compromís de fer-lo més "sostenible"

Creuers al Port de Barcelona.
Creuers al Port de Barcelona. | Albert Alcaide
23 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:29h
El Govern ha adoptat tres decisions rellevants sobre sostenibilitat i fiscalitat just l'endemà de la tramitació dels pressupostos de la Generalitat. La primera es basa en l'activació de l'energètica pública, un dels compromisos del president Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà en l'agenda de medi ambient del Govern. El principal objectiu de l'encàrrec que s'ha fet a la direcció general d'Energia, que depèn de la conselleria d'Acció Climàtica, passa per dissenyar l'empresa amb l'objectiu d'accelerar la transició sostenible i "assolir una societat neutra en carboni a través de la sobirania energètica", també a través de les renovables. La companyia hauria d'explotar tots els equipaments de la Generalitat, i també els d'aquells de tercers amb els quals s'arribi a acords concrets.

La segona decisió és la posada en marxa del futur impost sobre les emissions dels creuers a Catalunya. L'objectiu és gravar les emissions d'òxids de nitrogen durant les maniobres d'atracament i durant l'estada del vaixell al moll. Els ingressos d'aquest nou impost -que era una de les concessions cap a la CUP en el tram final de la negociació dels pressupostos- s'integraran en el fons per a la protecció de l'ambient atmosfèric que es destina a polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, no ha concretat quant s'espera recaptar.

A banda, l'executiu també ha autoritzat en la reunió aquest dimarts la renovació, per part del Circuit de Catalunya, dels contractes amb MotoGP i la Fórmula 1 fins al 2026. La CUP havia estat especialment crítica amb el paper d'aquesta infraestructura esportiva, però un cop desmarcada com a soci prioritari del Govern, l'executiu ha procedit a la renovació d'aquests contractes. Plaja, en tot cas, ha remarcat que la nova etapa del Circuit ha d'estar presidida per la "sostenibilitat" en un marc de "replantejament" de la infraestructura. El 27 de novembre hi haurà una jornada de portes obertes.