La Moncloa afirma que l'acord amb ERC pels pressupostos «és per celebrar» i aferma la legislatura

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, vincula l'entesa sobre la llei de l'audiovisual a la protecció que estableix la Constitució a les llengües cooficials

Els ministres Irene Montero, Isabel Rodríguez i José Luis Escrivá, aquest dimarts.
Els ministres Irene Montero, Isabel Rodríguez i José Luis Escrivá, aquest dimarts. | Europa Press
23 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:25h
El govern espanyol ja té encarrilada l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. L'acord tancat avui amb ERC"és per celebrar", ha assegurat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a l'acabar el consell de ministres aquest dimarts. "Celebrem que aquests pressupostos disposin de majoria parlamentària, que siguin viables. Són els segons que aquest govern assoleix en termini i forma i que formen part -ha dit- d'un projecte de recuperació econòmica" basat en la creació d'ocupació de qualitat i atenció als més vulnerables. "Aquest és un govern que no es conforma -ha assenyalat-, no ens conformem amb tornar als nivells econòmics prepandèmics sinó que apostem per la modernització d'Espanya i reforçar la cohesió territorial".    

Després que ahir el govern espanyol tanqués un acord pels pressupostos amb Bildu, només faltava assolir un acord amb ERC, el PNB i el PDECat, amb la qual cosa la Moncloa encarrila definitivament els comptes públics del 2022. De fet, l'anunci fet ahir per Arnaldo Otegi en el sentit de votar positivament als comptes ja oferia pistes sobre el desbloqueig de les converses amb els republicans. L'acord sobre la Llei Audiovisual assolit aquest dimarts ha estat determinant perquè Esquerra donés finalment al seu vistiplau al projecte de pressupsotos. 

L'acord en l'audiovisual estableix l'"obligatorietat" d'incloure una quota per a les llengües cooficials del 6% del contingut que ofereixen les plataformes audiovisuals. El pacte implica que el 20% de les pel·lícules europees presents en plataformes com Netflix hauran de ser en les altres llengües oficials diferents del castellà, és a dir, el català, el gallec o el basc. Isabel Rodríguez ha vinculat l'acord per l'audiovisual amb l'especial protecció de les altres llengües cooficials de l'Estat que la Constitució estableix.

L'altre gran punt de l'acord entre socialistes i ERC fa referència a la carpeta d'infraestructures. A finals d'aquest novembre, s'iniciaran els tràmits per iniciar el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat. Aquesta era una petició compartida tant per ERC com per Junts. El text del pacte inclou un increment de la inversió fins al 19%, que és el que es fixa a l'Estatut

També hi ha un acord pel que fa a memòria històrica antifranquista i la comissaria de Via Laietana, aspecte sensible al sobiranisme i a les entitats memorialistes. El PSOE s'ha compromès a retirar la partida consignada per a les reformes de millora de les instal·lacions de la Prefectura de policia.  

També el PDECat ha anunciat aquest dimarts el suport als comptes públics. Ho ha anunciat avui el diputat Ferran Bel. En l'acord ha estat clau l'obertura dels fons europeus Next Generation a les entitats sense ànim de lucre del territori que fan serveis sociosanitaris i no són de titularitat pública.

En aquests moments, l'executiu de coalició ja disposa del suport de Compromís, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria i Nova Canàries, de manera que ja ha sumat els mateixos suports que van fer possible l'aprovació dels pressupostos anteriors. 

En aquest context de pacte pels comptes, ERC ha pactat amb l'executiu una esmena transaccional als pressupostos que permetrà als Mossos d'Esquadra la jubilació als 60 anys, equiparant-se d'aquesta manera al règim que s'aplica als membres de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza. Aquesta és una reivindicació històrica dels sindicats dels Mossos. L'edat de jubilació podria ser de 59 en cas que s'hagi cotitzat durant 35 anys al cos sense computar la part corresponent a les pagues extraordinàries.

Per la seva banda, el ministre d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha explicat l'aprovació de l'avantprojecte de llei per impulsar els plans de pensions d'ocupació. Respon a la recomanació setzena del Pacte de Toledo. El seu objectiu és el de facilitar l'accés a plans col·lectius a treballadors de rendes mitjanes i baixes i de pimes, com també a autònoms i joves. 

Més teleassistència a les víctimes de violència
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha presentat un reial decret que destina 32 milions d'euros per al servei de teleassistència mòbil a les víctimes de la violència masclista Atenpro. És un nou estri d'ajuda a les persones en situació de risc i garanteix l'atenció durant les 24 hores els set dies de la setmana. La modernització de la cobertura implicarà ampliar de 16.000 dones usuàries de l'actual programa Atenpro a unes 49.000. Montero ha qualificat la lluita contra la violència masclista com a "qüestió d'Estat" i ha posat en valor l'esforç fet pel govern espanyol per complir els composmisos amb la Declaració d'Istanbul.