El Govern aspira a «aïllar-se del soroll» després del xoc pels pressupostos

L'executiu es proposa mantenir-se al marge de la tensió entre ERC i Junts, visible en el debat dels comptes amb el discurs de Canadell, i manté la mà estesa a la CUP de cara a l'aprovació final del projecte

Reunió del Govern del 23 de novembre del 2021.
Reunió del Govern del 23 de novembre del 2021. | Govern
23 de novembre del 2021
Actualitzat a les 21:18h
El Govern s'ha reunit aquest dimarts amb la tramitació dels pressupostos al sarró. L'abstenció dels comuns, amb els quals el president Pere Aragonès va arribar a un acord al límit del calendari, va permetre superar un tràngol que s'havia enverinat amb la negativa de la CUP i les discrepàncies entre ERC i Junts, visibles durant el debat celebrat al Parlament. "L'executiu ha d'aïllar-se del soroll", ha diagnosticat Patrícia Plaja, portaveu del gabinet català, en la roda de premsa posterior a la cita setmanal del Govern. A Palau, això sí, encara ressona la intervenció crítica de Joan Canadell, de Junts, que va provocar malestar en Aragonès fins al punt que va abandonar l'hemicicle.

Plaja ha indicat que l'executiu està aconseguint actuar al marge d'aquest "soroll" que hi ha en els grups parlamentaris, per bé que ahir el Govern va ser escenari de versions contradictòries sobre les conseqüències de l'acord pels comptes amb els comuns. Jordi Puigneró, segons van indicar fonts de Vicepresidència, va queixar-se perquè això "trencava" la majoria del 52%, esberlada també per la negativa de la CUP a tramitar els pressupostos. "Les deliberacions del consell executiu són secretes", ha apuntat la portaveu de l'executiu, que no s'ha mogut del discurs de protegir-se dels debats externs. "I ho estem aconseguint", ha apuntat Plaja en el torn de preguntes.

La portaveu no ha clarificat si Aragonès es reunirà amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que ha estat una de les cares visibles de la distància que ha interposat el partit de Carles Puigdemont entre el Govern -on Junts hi té una participació destacada- i els pressupostos acordats amb els comuns. Al mateix temps, però, la formació ha tret pit pel fet que els comptes hagin estat elaborats pel conseller d'Economia, Jaume Giró, i també perquè els comuns no han introduït vetos en carpetes sensibles com la fiscalitat o bé projectes com el Hard Rock o els Jocs Olímpics d'Hivern.

L'endemà de la tramitació dels presssupostos també ha estat marcada per la dinàmica a Madrid, on ERC ha acordat aprovar els números de Pedro Sánchez després d'acordar el percentatge del català en la llei de l'audiovisual, que arribarà fins al 6%. L'entesa també inclou l'inici del traspàs de Rodalies i la jubilació dels Mossos d'Esquadra als 60 anys, a banda de paralitzar partides destinades a millorar la comissaria de Via Laietana. L'acord ha estat presentat per Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, al costat de Mertxe Aizpurua, portaveu de Bildu al Congrés dels Diputats.

La intervenció de Canadell va generar malestar a les files republicanes, però el cert és que dins del partit de Carles Puigdemont tampoc va generar unanimitat, tant pel fons com per les formes. Sense anar més lluny, consellers del Govern mostraven el seu disgust en privat. El dia es va salvar perquè el pressupost continua viu després de transitar per la incertesa al llarg de l'última setmana, però les seqüeles són òbvies: la relació entre socis a Palau torna a quedar lesionada, i la CUP queda més lluny de la majoria governamental. Fins que no hi hagi gestos sobre el referèndum -fixar data i crear les condicions per celebrar-lo- ni variacions sobre els grans projectes -Hard Rock, Jocs Olímpics d'Hivern, ampliació del Prat i Circuit de Catalunya-, no seran al costat del Govern. En els propers dies, Aragonès s'hi haurà de citar per avaluar fins a quin punt continua vigent l'acord d'investidura, que inclou una qüestió de confiança el 2023.

També s'haurà de veure amb els socis de Junts, perquè l'acord amb els comuns ha aixecat ampolles. Per dos motius: perquè altera la majoria del 52% -preludi, diuen, d'un tripartit de "via àmplia autonomista"- i perquè una de les penyores a pagar per part d'ERC és el suport als pressupostos d'Ada Colau, antagonista d'Elsa Artadi a Barcelona. "Això no és un canvi de cromos com si fos el Mercat de Sant Antoni", va apuntar Canadell. Joan Carles Gallego, negociador dels comuns i que va aprofitar per agrair la feina del departament d'Economia liderat per Jaume Giró en les converses dels últims dies -una participació que des de Junts s'ha intentat obviar al màxim, absència inclosa de Giró en la reunió decisiva de diumenge-, va recomanar a l'expresident de la Cambra que aprofités futures visites al mercat de Sant Antoni per comprar llibres.

L'entesa amb els comuns inclou més recursos per a la Formació Professional (FP), passos per a la internalització del 061 i el 112, i 1.000 milions en polítiques d'habitatge. L'executiu i els comuns també han acordat més ajuts a la indústria, recursos per al tramvia a Tarragona i un impost per gravar els aliments ultraprocessats, així com l'ús de càmeres en les escopetes de foam dels Mossos d'esquadra. En matèria d'habitatge, l'executiu liderat per Aragonès ha assolit un compromís semblant al que ja va tancar amb la CUP abans que els anticapitalistes ratifiquessin l'esmena a la totalitat als comptes. El Govern farà "les modificacions pressupostàries necessàries" en l'execució del pressupost -i en funció dels ingressos- per assolir una despesa de 1.000 milions. A banda dels 749 milions previstos en el projecte aprovat la setmana passada pel consell executiu, es destinaran 251 milions a polítiques per fomentar l'habitatge públic.