El Govern amplia l'ús del passaport Covid a la restauració, gimnasos i residències

L'extensió del certificat està pensada per incentivar la vacunació i evitar restriccions més severes per contenir l'augment de contagis: "Fa setmanes que l'evolució és preocupant", sosté l'executiu

Una cambrera fregant la barra d'un restaurant
Una cambrera fregant la barra d'un restaurant | ACN
23 de novembre del 2021
Actualitzat el 24 de novembre a les 10:30h
El passaport Covid amplia el seu ús. Així ho ha determinat aquest dimarts el Govern davant l'augment de contagis. Aquest certificat s'ampliarà en restauració, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran, segons ha indicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Es demanarà permís al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que s'haurà de pronunciar en les properes hores per validar la mesura, pensada per evitar restriccions més severes com ara tancaments d'activitats o restriccions de mobilitat. El passaport també està pensat per "incentivar" la vacunació, segons la portaveu. La proposta de l'executiu només afecta els interiors. És a dir, els clients de bars i restaurants podran quedar-se a les terrasses sense certificat. 

"Fa setmanes que l'evolució és preocupant", ha constatat Plaja a l'inici de la roda de premsa. L'augment de casos ja es nota al sistema sanitari, tant pel que va a visites a l'atenció primària com en els ingressos hospitalaris. La incidència és "molt alta" en els menors de 12 anys, l'únic que no es pot vacunar, i s'està enfilant entre els 30 i els 49 anys. La vacunació i la mascareta, ha indicat, són els elements més fiables per combatre la crisi sanitària, que el març de l'any vinent ja complirà els dos anys.  

Actualment, s'ha de presentar aquest passaport digital per accedir a les discoteques i concerts a peu dret, i també en celebracions a hotels i a restaurants en què hi hagi ball en recintes tancats. La mesura caldrà rebre l'aval de la justícia, que sí que va acceptar les mesures actuals. En les últimes hores sí que hi ha hagut un repunt de la immunització, a diferència de la tendència recent. Més de 6.400 persones van passar pels punts de vacunació, 2.279 per rebre la primera dosi i 4.219 per punxar-se la segona. Un 14,7% dels catalans que poden vacunar-se encara no ho han fet. 

La pressió hospitalària continua creixent, amb 12 pacients crítics més que eleven el total d'ingressats a les UCI a 119 persones. Els hospitals catalans van registrar quatre ingressos i ara per ara hi ja 519 hospitalitzats.  A més, Salut ha declarat en les últimes 24 hores 1.591 nous contagis, mentre s'han registrat 10 morts per Covid, que situen en 24.089 les persones han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia.

El 4,92% de les proves PCR o d'antígens de l'última setmana han donat positiu, una xifra que frega el 5% que l'OMS considera crític i que implicaria noves restriccions. La incidència acumulada a catorze dies puja de 145,66 a 158,62 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a set dies ho fa de 89,14 a 95,91 casos per 100.000 habitants. El risc de contagi puja 13 punts, fins als 220, un nivell considerat de risc alt; mentre que la velocitat de propagació se situa en 1,42: 100 persones en contagien 142.