Més recursos a l'FP, 1.000 milions en habitatge i canvis al 112: així és l'acord Govern-comuns

El pacte de l'executiu amb En Comú Podem per facilitar la tramitació dels comptes també inclou més ajuts a la indústria, utilitzar càmeres a les escopetes de foam dels Mossos i la internalització del 061

Pere Aragonès, en una intervenció al Parlament, amb Jéssica Albiach al fons.
Pere Aragonès, en una intervenció al Parlament, amb Jéssica Albiach al fons. | ACN
22 de novembre del 2021
Actualitzat el 23 de novembre a les 12:39h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns al matí un acord amb els comunsper facilitar la tramitació dels pressupostos, un pacte que no compta amb el vistiplau de Junts. Al marge de la contrapartida segellada entre ERC i En Comú Podem perquè els republicans facilitin el recorregut dels comptes de Barcelona -avançat per NacióDigital i confirmat per Ernest Maragall-, l'entesa inclou més recursos per a la Formació Professional (FP), passos per a la internalització del 061 i el 112, i 1.000 milions en polítiques d'habitatge. El Govern i els comuns també han acordat més ajuts a la indústria, recursos per al tramvia a Tarragona i un impost per gravar els aliments ultraprocessats, així com l'ús de càmeres en les escopetes de foam dels Mossos d'esquadra.

En matèria d'habitatge, l'executiu liderat per Aragonès ha assolit un compromís semblant al que ja va tancar amb la CUP abans que els anticapitalistes ratifiquessin l'esmena a la totalitat als comptes. El Govern farà "les modificacions pressupostàries necessàries" en l'execució del pressupost -i en funció dels ingressos- per assolir una despesa de 1.000 milions. A banda dels 749 milions previstos en el projecte aprovat la setmana passada pel consell executiu, es destinaran 251 milions a polítiques per fomentar l'habitatge públic.

La carpeta de salut també ha estat objecte de negociació. El pacte entre el Govern i els comuns preveu la inclusió en la llei de mesures fiscals i financeres un "full de ruta" per recuperar la gestió pública del 061, el telèfon d'atenció ciutadana en matèria de salut. Aquesta també era una mesura pactada per seduir la CUP, que finalment ha desistit donar suport als comptes. En la mateixa llei de mesures fiscals i financeres -que acompanya el projecte de pressupostos- hi figura un altre compromisos per a una "eventual internalització" del 112, el telèfon d'emergències. En matèria d'igualtat, es crearà un mecanisme per legalitzar i dignificar el treball de cures i de neteja de la llar.

En el capítol d'accions per donar suport a la indústria, els comuns han aconseguit concretar un increment de 20 milions en la dotació prevista inicialment pel Pacte Nacional per a la Indústria, que ara assolirà els 76 milions per al 2022. Aquestes partides se sumaran als 65 milions destinats a la millora de l'FP, que serà reforçada amb un fons per a la creació de noves places en cicles educatius. També s'eliminaran les "taxes requerides per expedició, tant d’originals com de duplicats, dels certificats de professionalitat i de les acreditacions parcials acumulables".

En la línia de les polítiques de consum desplegades per Unides Podem al govern espanyol -a càrrec d'Alberto Garzón-, l'acord de pressupostos del Govern inclourà un impost sobre els aliments ultraprocessats durant el proper exercici. Això es produirà, diu el text de l'acord al qual ha tingut accés aquest diari, "una vegada s’hagi analitzat les experiències internacionals i el seu èxit tant des del punt de vista fiscal com d’efectivitat sobre la salut". El Govern posa en valor en el pacte el pas que ja es va fer en l’impost sobre begudes ensucrades envasades.

En matèria d'infraestructures, els comptes reservaran una partida pressupostària de cinc milions per a l'inici de les obres per posar en servei el tramvia a Tarragona. El projecte està previst que es pugui activar a finals del 2025. També s¡aplicaran millores a la N-II i s'executaran passos per assumir la gestió de Rodalies de Lleida, en la línia del que ja havia anunciat aquesta tardor el Govern. En el capítol de l'energia, l'executiu i els comuns s'han compromès en la "promoció per a la creació i desplegament de comunitats energètiques arreu del territori".

Sense acord pel Hard Rock
Pel que fa a mesures que tenen a veure amb la conselleria d'Interior, la Generalitat es compromet en l'adquisició de càmeres que enregistrin l'ús de les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d'Esquadra. L'acord pretén fiscalitzar l'ús d'aquestes escopetes, que han provocat lesions oculars greus en els darrers temps en manifestacions en les quals ha actuat la policia catalana.
 
En el que no s'han posat d'acord el Govern i els comuns és en la retirada de la partida de 120 milions destinada al macrocomplex Hard Rock. El projecte, defensat per Junts -el mateix conseller d'Economia, Jaume Giró, va admetre la setmana passada al Parlament que seguia els tràmits urbanístics previstos-, rep l'oposició frontal tant dels comuns com de la CUP. La líder dels comuns a la cambra catalana, Jéssica Albiach, ha admès que en aquesta qüestió es manté "el nus" amb l'executiu. Els comuns apunten que intentaran aconseguir un acord en el tràmit de discussió dels comptes.
Arxivat a