Absolts els 9 de Lledoners

El jutge considera que no hi ha delicte en les protestes pel trasllat dels presos polítics a Madrid de cara al judici del Suprem

19 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:26h
Cinc dels 9 de Lledoners a dins el jutjat
Cinc dels 9 de Lledoners a dins el jutjat | Gemma Aleman
El jutge ha absolt tots els acusats en la causa dels "9 de Lledoners" després del judici que es va fer fa unes setmanes a Manresa. A la vista oral es van veure moltes mancances en l'acusació dels Mossos, fins al punt que al final de la sessió sis dels nou acusats ja van quedar absolts. Ara, el jutge ha acordat l'absolució dels altres tres perquè considera que no hi ha delicte en les protestes pel trasllat dels presos polítics a Madrid pel judici de l'1-O. Al judici, els acusats van negar els fets i tampoc van voler respondre l'acusació particular de la Generalitat.

El procediment s'ha allargat més de dos anys i la defensa sosté que l'absolució demostra que va ser un "judici polític". "L'obligació i la mobilització valen la pena", han dit en un comunicat. També han reclamat l'expulsió del cos de Mossos dels agents que van "muntar amb fal·làcies aquesta causa". Els 9 de Lledoners estaven acusats dels delictes de desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions, i la Fiscalia i la Generalitat havien mantingut l'acusació contra tes d'ells. S'enfrontaven a penes de fins a cinc anys de presó.

La causa neix de les protestes de la matinada de l'1 de febrer de 2019, quan els presos van sortir de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric en direcció a Madrid. A les portes del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, desenes d'independentistes es van concentrar per donar suport als líders independentistes a abans del judici al Suprem, i es van produir alguns incidents.