Junts i la CUP se citen al Parlament en plena incertesa sobre els pressupostos

Elsa Artadi, Jordi Turull i Jordi Sànchez integren la delegació del partit de Carles Puigdemont, que s'asseu amb els diputats Eulàlia Reguant, Dolors Sabater, Carles Riera i Montserrat Vinyets

Elsa Artadi, aquest dijous al Parlament.
Elsa Artadi, aquest dijous al Parlament. | ACN
18 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:40h
Tarda intensa de reunions al Parlament en plena contrarellotge negociadora pels pressupostos de la Generalitat per al 2022. Una de les trobades que hi ha en marxa és la que celebren els equips de Junts i de la CUP en plena incertesa sobre si els comptes del Govern superaran, dilluns vinent, el tràmit parlamentari. Els anticapitalistes han apujat l'exigència de les demandes -horitzó del procés, habitatge, política fiscal- i els de Carles Puigdemont continuen apostant per ells com els únics socis, de manera que han decidit mantenir contacte per separat al marge d'ERC. En la trobada  hi ha Elsa Artadi, Jordi Sànchez i Jordi Turull per part de Junts, mentre que la CUP està representada per Eulàlia Reguant, Montserrat Vinyets, Carles Riera i Dolors Sabater.

Una de les demandes que fan els anticapitalistes és que es retirin les esmenes dels de Carles Puigdemont a la futura llei catalana antidesnonaments. El grup parlamentari de Junts, segons fonts consultades per NacióDigital, no està disposat a fer marxa enrere en aquesta carpeta. La CUP també reclama que hi hagi més pressupost per habitatge i que la xifra final s'acosti encara més als 1.000 milions d'euros que apareixen en l'acord d'investidura. Aquest és un dels aspectes en els quals des de Palau s'hi veia més marge per tornar a acostar els anticapitalistes, que no només fan una esmena econòmica als pressupostos del Govern, sinó que en critiquen l'orientació política.

En paral·lel, fora de les dependències del grup parlamentari dels de Carles Puigdemont, s'hi celebra també una trobada amb l'equip més proper del president Pere Aragonès i dels màxims responsables de comunicació de l'executiu, entre els quals Oriol Duran -secretari de Comunicació-, Jofre Llombart -secretari de Difusió- i també Sergi Sabrià, director de l'oficina d'Aragonès. En els contactes d'aquesta tarda també hi participa Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, que ahir va expressar l'enuig del seu partit pel fet que Aragonès hagués expressat que aniria a buscar el suport dels comuns perquè suposava encetar converses amb un partit no independentista.

En tot cas, més de dues hores i mitja de reunió al llarg de la jornada matinal són la prova que la reunió del Govern amb els comuns pels comptes ha permès entrar en el terreny de les concrecions i els números. No hi ha fumata blanca, però els interlocutors s'han emplaçat a seguir parlant d'algunes de les reclamacions que els de Jéssica Albiach han posat sobre la taula en matèria d'inversió en trens, llei de barris verds, reindustrialització i dentista i psicòleg públic. "Hi ha temps fins dilluns", asseguren les parts en negociació. En concret, segons ha avançat Europa Press, els comuns han reclamat invertir 600 milions en trens i 1.500 en la llei de barris.

Per part del Govern, a la reunió hi havia la secretària general del Departament de Presidència, Núria Cuenca; el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol (Presidència); i el secretari general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. Per part dels comuns, s'hi ha assegut els diputats Joan Carles Gallego i Susana Segovia. Així doncs, Economia s'ha implicat en les negociacions malgrat que fonts de Junts apunten que només hi assistien com a "supervisors", un rol que des de la conselleria neguen subratllant la seva implicació en les converses pels comptes.