Barcelona estrena la capitalitat cultural i científica amb continuïtat pel 2022

El ministre Iceta ho celebra com un acte de justícia i l'alcaldessa Colau desitja que sigui un "punt d'inflexió" per a la ciutat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant | ACN
NacióDigital
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:06h
Barcelona serà una ciutat capital per a la cultura i la ciència el 2022. El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha presentat l'acord que recupera la condició de capital cultural i científica per a Barcelona com "un acte de justícia i intel·ligència" amb la ciutat. Ho ha expressat així en l'acte de signatura de la col·laboració que oficialitza l'arribada de 20 milions d'euros dedicats a cultura i ciència de la ciutat per a aquest 2021 i que ja compta amb una partida idèntica reservada als pressupostos estatals del 2022, ha refermat el ministre.

L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha desitjat que sigui "un punt d'inflexió" de cara al futur però ha apuntat que, de moment, el conveni "és de transició" per compensar l'efecte de la pandèmia i no contempla l'impuls de nous projectes. En aquest mateix sentit, Colau ha reivindicat l'arribada d'uns diners que aquest 2021 aniran destinats principalment a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19, perquè "les paraules són molt importants, però encara ho són més les polítiques acompanyades de pressupostos". Alhora, ha demanat profunditat en la injecció monetària.
 
Sobre aquesta qüestió, Iceta no ha expressat l'abast de la mesura més enllà del 2022, però sí que ha reconegut que calen "esforços suplementaris" més enllà d'aquest conveni en matèria de cultura i ciència. Com a exemple, ha citat els darrers avenços en la construcció de la biblioteca pública estatal a Barcelona.

També la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha refermat que Barcelona recupera amb aquesta inversió "el lloc que sempre ha ocupat" però que "no sempre li han deixat ocupar". En aquesta línia, ha esmentat la capital catalana com "el principal focus de ciència del país" i ha recordat que Barcelona és la vuitena ciutat europea amb major producció científica.

Colau ha recollit el guant sobre "l'acte de justícia" i ha ampliat el recorregut d'aquest conveni centrant-se en els usos que té la inversió en ciència i cultura. "No només és una qüestió de justícia, és una qüestió d'esperança i de futur", ha exposat, en referència a la necessitat de trobar "idees" per resoldre desafiaments com l'emergència climàtica, la reconversió del model urbanístic de ciutat o l'augment de les desigualtats.

Alhora, l'alcaldessa ha aprofitat per expressar que mentre l'Ajuntament de Barcelona inverteix el 6% del seu pressupost en cultura i ciència, la Generalitat i l'Estat no arriben a aquests registres, i fins i tot han reduït la inversió en l'última dècada. Per revertir-ho, ha reclamat passos com el del conveni de cocapitalitat i s'ha dirigit específicament al Govern. "Els percentatges importen i fixen prioritats", ha remarcat Colau.

El ministre Iceta, per la seva banda, ha afalagat l'entesa de l'alcaldessa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per recuperar un acord que van engegar en el passat José Luis Rodríguez Zapatero i Jordi Hereu. "Sense l'alcaldessa i el president d'Espanya segurament no hauríem tingut aquesta segona empenta", ha esmentat. També ha atribuït aquest nou acord a una mostra de "federalisme" o "cogovernança", i ha afegit que encara hi ha espai per a més inversions estatals en matèria de cultura i ciència pròximament. "La nostra ambició desborda molt les estrictes línies d'aquest conveni", ha reblat.
Arxivat a