Iván Redondo dibuixa una triangular entre Díaz, Sánchez i Casado per a la Moncloa

L'excap de gabinet de la presidència espanyola considera que l'eix polític a Catalunya ha passat d'estar entre constitucionalistes i sobiranistes per moure's entre els qui volen problemes o solucions

Lola García, Iván Redondo i Toni Bolaño a l'Ecuestre.
Lola García, Iván Redondo i Toni Bolaño a l'Ecuestre. | Círculo Ecuestre
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:43h
El poder és per a l'audàcia, ha assegurat l'excap de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, el convidat aquest dimarts de la sèrie de col·loquis Agendes creuades que organitza el Círculo Ecuestre. Hi havia molta expectació al saló on s'ha fet l'acte, conduït per la periodista Lola García i en què també ha participat Toni Bolaño, autor del llibre Moncloa: Iván Redondo. La política o l'art del que no es veu.

L'assessor polític ha dibuixat un escenari obert en què hi ha tres possibles opcions guanyadores per fer-se amb la presidència: Pedro Sánchez, Pablo Casado o Yolanda Díaz, que en aquests moments és la dirigent més popular, amb un 22%. També ha explicat que quan es presgunta a la gent quin dirigent els sembla més capacitat, Sánchez i Díaz estan empatats a un 37%, amb un Casado amb un 32%, mentre que Santiago Abascal, de Vox, queda més enrere. 

Iván Redondo s'ha referit a "una societat que es va movent", el que té un impacte directe en l'electorat, on s'estan produint canvis perquè la generació dels boomers i els nascuts amb la democràcia "estan desconnectant". L'excap de gabinet ha considerat que en aquests moments Pedro Sánchez i Pablo Casado estan delatant manca d'audàcia, una característica essencial en el context postpandèmic en què es requereix un nou tipus de lideratge, molt més coral, "un líder de líders", com ja succeeix en el món de l'empresa. 

Els vells models de lideratge molt personalitzats estan quedant enrere. Ha esmentat els trets que caracteritzen l'acció del poder, com són protegir, exercir, expandir el poder i compartir-lo, potser el més definitori del bon lideratge: "Qui és capaç de compartir el poder té molta més força".  

Redondo ha assenyalat que si Casado fos audaç, proposaria al PSOE pactes d'Estat: "Casado hauria de deixar de ser líder de partit per ser líder de l'oposició" i que això, lluny d'afeblir-lo, el reforçaria. En aquest sentit, ha recordat que José María Aznar va proposar a Felipe González els Pactes de Toledo, "i va guanyar les eleccions l'any següent".

"Aspirar a donar la millor recomanació". Així ha definit Iván Redondo el contingut de la seva feina d'assessor de la comunicació política. Ha negat que la tasca dels consultors es pugui definir com a màrqueting. Donar bones recomanacions i  fer de protector del líder són coses essencials de l'assessor, ha explicat Redondo, que ha donat només el nom de Nadia Calviño quan li han preguntat per quines són les persones que ara fan d'escut de Pedro Sánchez. Però ha advertit que n'hi ha d'haver perquè, si no, totes les fletxes donen en el president. Algun exemple en què Sánchez hagi quedat descobert? "El rebut de la llum", ha dit.

El nou eix de la política catalana 
Preguntat sobre la política catalana, ha considerat que la diferenciació entre constitucionalistes i sobiranistes ja comença a formar part d'una situació superada. "Ara la línia està entre els que busquen solucions i els que busquen problemes", ha afirmat, però s'ha negat a explicitar qui està en cada costat. En la mateixa línia, però, sobre el debat de pressupsotos a Catalunya, ha dit que entendria una abstenció del PSC per facilitar l'aprovació dels comptes de la Generalitat. 

Redondo s'ha referit a les eleccions municipals a Barcelona com "una de les grans batalles del 2023" i ha apuntat que ja des d'ara serà important veure quines forces o canddiats se situen en el terreny de les solucions. "Qui es posicioni abans en l'eix de les solucions tindrà un encert".

Toni Bolaño, l'autor del llibre sobre Redondo, ha explicat que tot i que l'obra té també elements de biografia, és sobretot un llibre sobre comunicació política. Ha coincidit amb Redondo en la importància de protegir el líder, que des de la sortida de l'excap de gabinet de Moncloa, ha quedat "sense trinxera". Quan Lola García li ha preguntat què l'havia sorprès de Redondo, ha manifestat que el va descobrir com una persona "críptica" a qui entenia uns dies després, quan els missatges enigmàtics que li transmetia es plasmaven en notícies a tota pàgina. Avui, però, Iván Redondo ha estat prou explícit a l'Ecuestre.       
Arxivat a