El Govern alerta d'escenaris «complicats» per Nadal si no es frenen els contagis

L'executiu dona per fet que haurà d'aplicar el passaport Covid per evitar restriccions en cas que es mantinguin accelerats els contagis i reclama a la ciutadania que no es retiri la mascareta en interiors

Una dona amb mascareta, davant d'un Pare Noel.
Una dona amb mascareta, davant d'un Pare Noel. | Europa Press
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:08h
Si no es frenen els contagis, venen escenaris "complicats" de cara al desembre, tant pel pont de la Constitució com per les festes de Nadal. Així ho ha remarcat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'executiu. "Les dades empitjoren i les previsions no són bones", ha ressaltat Plaja, que ha insistit a la ciutadania que no es tregui la mascareta en interiors. "Estem lluny dels pitjors dies de la pandèmia, però els escenaris poden ser complicats", ha dit. Les dades s'analitzaran diàriament i s'avaluarà com restringir al màxim els contagis.

Catalunya ja té 96 pacients crítics per Covid, sis més que dilluns. El creixement dels pacients crítics és un dels criteris principals que va establir el Departament de Salut per ampliar l'ús del certificat Covid, l'eina que es prioritzarà per sobre de les restriccions d'aforament, tal com ha avançat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. El seu ús, ha indicat Plaja, encara no es pot considerar com a "immediat". Ara hi ha 386 hospitalitzats, una desena més, i el 70% dels pacients ingressats havien rebutjat la vacuna. En les últimes 24 hores han perdut la vida 12 persones més pel coronavirus, que situen en 24.061 persones el total de morts des de l'inici de la pandèmia.

Tots els indicadors de la pandèmia empitjoren. S'han notificat 1.115 nous casos de Covid, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 1.016.681 persones. El risc de contagi creix 14 punts, fins als 144 punts, un nivell considerat de risc alt; mentre que la velocitat de transmissió -quantes persones contagia cada cas de Covid- puja una centèsima fins a 1,56. Això vol dir que cada 100 persones en contagien 156.

El 3,33% de les proves PCR o d'antígens fetes la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a catorze dies puja de 86,84 a 95,06 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a set dies ho fa de 52,85 a 58,62. Des de l'inici de la pandèmia, el Departament de Salut ha administrat 6.005.292 primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19, 412 més que en l'anterior balanç, i 5.909.203 persones han completat la pauta vacunal, 1.394 més. El 14,8% dels catalans que poden vacunar-se no ho han fet