PSC i comuns s'ofereixen al Govern com a majoria alternativa a la CUP

Romero dona per "trencat" el bloc independentista del 52% després de l'esmena dels anticapitalistes mentre Albiach insta Aragonès a perseguir un "consens ampli" pels comptes

Jéssica Albiach (comuns) i Alícia Romero (PSC).
Jéssica Albiach (comuns) i Alícia Romero (PSC). | ACN
16 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:47h
Després que la CUP hagi anunciat que presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos -per bé que continuarà negociant millores en els comptes abans de decidir el seu vot-, la resta de forces parlamentàries amb capacitat per integrar majories han pres la paraules. Tant el PSC com En Comú Podem s'han ofert com a majoria alternativa i viable a la CUP. Els socialistes demanen a l'executiu que "no mercadegi" amb projectes "importants" de país per validar els pressupostos amb els anticapitalistes mentre que els comuns reclama explorar consensos més enllà de la majoria de 52%.

La portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, ha donat per trencada el bloc independentista després de l'anunci de la CUP. Tanmateix, els socialistes consideren que l'esmena "invalida la majoria" que va fer president Pere Aragonès. I Romero ha posat el focus en la presidència de la Generalitat: "Sense un acord de pressupostos, queda qüestionada la credibilitat d'Aragonès". El PSC ja ha fet saber en públic que el seu vot i el de la CUP és "incompatible". "Demanem al Govern que cerqui altres majories. Si no ho fa, la responsabilitat és del Govern. Encara hi són a temps", ha afegit la portaveu socialista, que ha insistit que l'executiu que no pot deixar el país "en mans de la CUP". El PSC encara no ha aclarit si presentarà esmena a la totalitat als comptes.

En canvi, la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha avisat el Govern que els comuns presentaran esmena a la totalitat als pressupostos si l'executiu no els contacta per negociar. "Tenim els telèfons oberts i volem millorar aquests pressupostos", ha afirmat Albiach. La dirigents dels comuns ha demanat que "el Govern pensi més en el què que en el qui" a l'hora de negociar. En Comú Podem entén que seria millor aprovar els comptes amb un "consens ampli" que amb la majoria del 52%" i ja ha fixat prioritats per iniciar contactes amb l'executiu: recursos per als projectes de dentista públic i psicòleg públic, una aposta per una llei de barris verds, inversions ferroviàries i un pla per a l'impuls de la reindustrialització de Catalunya.

La decisió de la CUP de presentar una esmena a la totalitat -que es pot retirar abans de votar- ha afegit dubtes a les aliances que permetran l'aprovació dels pressupostos. De moment, en queda tocada la majoria independentista del 52%. Els anticapitalistes han marcat distàncies amb el Govern mentre els dos socis de l'executiu tornen a les mirades de reüll. En les últimes hores, Junts ha situat sobre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la pressió d'aprovar els comptes amb la CUP mentre ERC es pregunta si a Junts interessa més un acord amb el PSC.

Junts i el dard a Aragonès
El conseller d'Economia, Jaume Giró, va demanar aquest dilluns a tots els grups un acte de "responsabilitat" per no bloquejar els comptes. ERC descarta rotundament cap aliança amb els socialistes, mentre que Junts es declaren incompatibles amb els comuns. La portaveu de la formació liderada per Carles Puigdemont, Elsa Artadi, va advertir ahir que aprovar els pressupostos és responsabilitat "en primer terme" d'Aragonès. "No pot ser que els acords no tinguin recorregut, l'emplacem perquè serveixin d'alguna cosa", va remarcar Artadi. La majoria independentista, va dir la portaveu de Junts, no es pot desfigurar al "primer revolt".

A ERC van molestar les paraules d'Artadi. La cúpula republicana respon amb ironia que quan Quim Torra era president des de Junts sí que situaven la màxima responsabilitat en el conseller d'Economia, que aleshores era Aragonès, responsable de lligar el pacte amb els comuns en els últims pressupostos. A més, fonts dels republicans acusen Junts d'estar interessats en què siguin els socialistes qui acabi aplanant el terreny dels pressupostos per "desgastar" l'estratègia d'ERC a Madrid i debilitar la seva força negociadora en els pressupostos generals de l'Estat i en la taula de diàleg per abordar el conflicte polític català.