Un «manifest constitucionalista» apel·la a unir des dels votants del PSC a Vox

Exdirigents del PP i Ciutadans, i figures vinculades a Barcelona pel Canvi impulsen una iniciativa per una llista conjunta de tota la dreta unionista en el proper cicle electoral

Jordi Canal, Eva Trias, Joan López i Paula Añó.
Jordi Canal, Eva Trias, Joan López i Paula Añó. | Europa Press
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:40h
Hi ha moviments en el món unionista. S'ha presentat aquest dilluns un Manifest Constitucionalista que propugna que totes les forces de la dreta unionista s'apleguin en una única fórmula política. Ho han fet l'assessor en comunicació Joan López Alegre, l'historiador Jordi Canal i l'empresària Eva Trias, que va acollir membres dels cossos de seguretat espanyols en els seus establiments hotelers la tardor del 2017. 

El manifest, que es presentarà en uns dies a Madrid, reclama "la suma de tots" per derrotar electoralment el sobiranisme. Joan López s'ha referit a la necessitat d'aplegar des de "votants del PSC" a Vox, per evitar la "procesització d'Espanya" i ha explicat els punts essencials del text, que vol ser un crit d'alerta contra la "colonització" de la política espanyola per part de l'independentisme i Bildu. 

Joan López ha fet una defensa de Vox, de qui ha negat que fos d'extrema dreta: "Si volguéssim aplegar un partit d'extrema dreta demanaríem que s'hi adherís Junts", ha dit l'exdiputat del PP. Ha afirmat que Vox "no fa escraches, està en les institucions i no vol destruir l'Estat". 

La "carn" del manifest ve al final, quan es proposa la voluntat de "ser part activa" d'una confluència política del món constitucionalista per presentar un únic projecte" a les properes eleccions municipals, catalanes i espanyoles. Entre els signants, que els seus promotors expliquen que ja supera les 600 adhesions, hi ha molts "ex" i moltes figures avui bandejades de la direcció de totes les sigles de la dreta unionista, com Francesc de Carreras, fundador de Ciutadans avui desvinculat del partit, l'exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, l'exeurodiputada Teresa Giménez Barbat, Xavier Pericay o Valentí Puig.

La petjada de Barcelona pel Canvi, el grup del consistori barceloní que va liderar Manuel Valls, és ben present en el grup promotor del manifest. El mateix Joan López hi està vinculat, com també Paula Añó, qui ha presentat l'acte. Hi eren presents entre el públic Eva Parera, la cap de Barcelona pel Canvi, Marilén Barceló, regidora de Barcelona que també hi és propera, així com diversos excàrrecs electes de partits unionistes, com l'exdiputat de Ciutadans Jean Castel. Així com dirigents actuals com Óscar Ramírez, regidor del PP, i Nacho Martín Blanco, portaveu de Ciutadans al Parlament.      

"Necessitem més Espanya", ha afirmat un dels presentadors del manifest, l'historiador Jordi Canal, que ha assegurat que les forces nacionalistes catalanes són "deslleials, ho han estat sempre des dels inicis de la Transició" i "ho tornaran a fer".  Canal no ha sabut molt bé què contestar quan, després d'advocar per l'Espanya constitucional, li han preguntat com es combina això amb una apel·lació a Vox. Ha dit que el manifesta s'adreça a tots els qui es consideren constitucionalistes.