ERC continuarà negociant amb la CUP encara que presenti esmena a la totalitat als pressupostos

Els republicans descarten per ara una aliança alternativa però sí que són partidaris d'intentar sumar els comuns a la majoria independentista

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
15 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:50h
Quan falten poques hores per conèixer quin serà el posicionament de la CUP de cara al debat de la tramitació dels pressupostos, ERC prepara el terreny per a un eventual context advers. Aquest dilluns han arrencat la setmana assegurant que, encara que els anticapitalistes apostin per presentar una esmena a la totalitat, continuaran negociant amb ells per intentar que la retirin. Al carrer Calàbria es neguen a valorar alternatives, almenys davant de les càmeres, i mantenen que l'aposta és i serà aprovar els comptes amb la majoria independentista que va facilitar la investidura de Pere Aragonès

Els republicans fan, per ara, declaracions amb peus de plom. "Per respecte, hem d'esperar. Cada cosa al seu temps", ha assegurat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que insisteix que encara està vigent una fase de negociació en què el suport de la CUP consideren que encara és possible. "Si aposten per seguir negociant, nosaltres també voldrem seguir negociant", ha assegurat. 

Ara bé, la dirigent republicana sí que ha apuntat que es podria explorar, un cop garantida la majoria independentista per aprovar els pressupostos, si hi ha "compatibilitat" amb altres grups, com ara els comuns. Els de Jéssica Albiach ja van ser clau per aprovar els pressupostos del 2020 i aquest dilluns han reclamat ser inclosos en la negociació com a condició per no presentar una esmena a la totalitat. Per altra banda, ERC continua tancant la porta al PSC malgrat que els de Salvador Illa s'hagin ofert com a alternativa a la CUP. 

Vilalta ha relatat de nou el llistat de bonances que, segons ERC, recullen uns pressupostos que són "expansius" i ha enumerat els "esforços" que en els darrers dies ha fet el Govern per donar resposta a les reclamacions dels cupaires. Com a exemple ha posat la internalització del 061, la retirada dels 120 milions d'euros dels terrenys del projecte Hard Rock, el compromís de modificar el protocol dels Mossos en els desnonaments o la no presentació d'acusacions particulars per part de la Generalitat quan no es poden acreditar lesions o els autors. Ha afegit que, en tot cas, continua havent-hi marge per continuar negociant per teixir un acord. 

"La nostra voluntat no varia ni variarà", ha insistit Vilalta, que ha argumentat que l'aposta per acordar els comptes amb la CUP és clar per concretar "grans transformacions" que els republicans consideren que partits com el PSC no poden garantir. A més, ha defensat que alguns dels acords d'investidura ja s'han començat a complir i a desplegar. "Necessitem aquests pressupostos amb les forces amb qui vam pactar la investidura", ha conclòs.