Els comuns no facilitaran la tramitació dels pressupostos si el Govern no els inclou a la negociació

Presentaran una esmena a la totalitat que barraria el pas a ser una alternativa si la CUP també torpedina el tràmit

Jéssica Albiach passa pel costat de Pere Aragonès al Parlament.
Jéssica Albiach passa pel costat de Pere Aragonès al Parlament. | ACN
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:42h
O el Govern els truca per negociar o presentaran una esmena a la totalitat. Així encaren els comuns la contrarellotge d'una setmana perquè els pressupostos aterrin al Parlament per superar la seva tramitació. En plena votació de la CUP per decidir el seu posicionament, Catalunya en Comú avisa que no seran una alternativa possible si l'executiu català no s'avé a "ampliar el perímetre de la investidura" i, per tant, d'anar més enllà de la majoria independentista. 

Si bé el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha emplaçat aquest dilluns els grups de l'oposició a no torpedinar la tramitació dels comptes, els comuns ja avisen que només si es negocia amb ells s'avindran a facilitar-ho. Conscient que el Govern no té a hores d'ara la majoria per tirar-los endavant, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha subratllat les quatre carpetes que la formació considera que cal abordar per millorar els comptes: reforçar el ferrocarril, la salut pública, apostar pel dentista públic i una llei de barris verds per a Catalunya.

"Estem a disposició, volem que s'obri una negociació amb el Govern", ha insistit el dirigent, que ha lamentat que s'hagi "tirat pel dret" sense negociar amb cap partit de l'oposició. De fet, els cupaires anunciaran demà el resultat de la seva consulta interna i, en cas de ser favorable a presentar una esmena a la totalitat, l'executiu català veurà encara més limitades les seves opcions. El PSC continua oferint-se a negociar davant el desacord independentista però el Govern descarta per ara tota opció que no sigui la d'aprovar-los amb la CUP.

Segons Mena, els pressupostos són expansius gràcies als recursos que provindran dels fons europeus i dels pressupostos generals de l'Estat, que estan sent negociats amb ERC en aquests moments. "Tenen un marge de millora molt elevat", ha assegurat, i ha afegit que poden ser més ambiciosos si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'atreveix a "sortir de la zona de confort"

"Això no va de forces independentistes o no independentistes", ha advertit Mena, que ha subratllat que fins i tot el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha reconegut que aquests no són "els millor pressupostos que Catalunya podria tenir". Ha lamentat, en aquest sentit, que s'inverteixi més en carreteres que en trens, més en turisme que en indústria i que, a més, inclouen partides per projectes com el Hard Rock

Tercera assemblea amb Yolanda Díaz a l'agenda
Catalunya en Comú celebrarà aquest cap de setmana la seva tercera assemblea, que porta per lema "Arrelar, guanyar i transformar". Mena ha desgranat que el partit busca arrelar territorialment, un dels grans reptes pendents de la formació; guanyar per "seguir portant la veu de la transformació" a les institucions; i transformar "per fer un país millor". Els comuns esperen comptar a la cloenda del congrés amb la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz