1 de 10
hivern

Set passos a fer abans d'encendre la calefacció quan arriba el fred

Revisar la caldera, purgar els radiadors i controlar les tarifes, tres qüestions importants a tenir en compte

Arriba l'hora d'encendre la calefacció. | Pexels
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 27 de novembre de 2022 a les 08:54 |
El fred ha arribat a Catalunya -encara que ha costat, tenint en compte, per exemple, que ha estat l'octubre més calid a Barcelona des que es tenen dades- des de fa unes setmanes i és hora de treure-li la pols a la calefacció i als radiadors de les nostres cases. Abans de res, però, és important seguir aquests set passos per comprovar que el sistema estigui correctament i que els radiadors s'escalfin de manera eficient i segura.

1. Revisió


És molt important revisar la caldera, l'element més important de tot el sistema de calefacció, indistintament del combustible que s'utilitzi. D'aquesta manera assegures que la combustió és correcta i eficient i que els gasos s'expulsen correctament, ja que la concentració de gasos pot ser mortal en qüestió de minuts en espais tancats.

2. Purga


Quan fa temps que no s'utilitzen, els radiadors acumulen aire als conductes i, on hi ha aire, no s'escalfa perquè no hi passa l'aigua. El primer dia que encens la calefacció has de revisar un a un tots els radiadors i els que no s'escalfin bé s'han de purgar. Per fer-ho, has d'afluixar el caragol de vàlvula que hi ha en un dels extrems (l'oposat a l'aixeta) i l'aire sortirà sol. Hi haurà un punt que deixarà de sortir aire i l'aigua rajarà des del caragol, és llavors quan l'has d'apretar de nou.

3. Termòstats intel·ligents


La tecnologia ens facilita la vida diària i els termòstats intel·ligents són perfectes per poder programar els horaris i les temperatures adequades a cada moment. Fer canvis bruscos de temperatura suposa una despesa molt més gran, i aquests termòstats t'ajudaran a evitar-la. 

4. Abrigar-se


No té cap sentit posar la calefacció al màxim i després anar en màniga curta per casa. T'has d'abrigar una mica per compensar la temperatura corporal amb la temperatura de l'ambient.

5. Aïllar


No només és important que funcioni correctament el sistema de calefacció, sinó que també s'ha de tenir cura que la casa estigui ben aïllada. Revisa portes i finestres i posa-hi aïllant quan calgui (les catifes ajuden!).

6. Cal, aquí?


Hi ha algunes zones de la casa que potser no freqüentes i potser no és necessari que tinguis la calefacció encesa. Tancant radiadors que no necessites faràs un ús més sostenible de la climatització.

7. Ull amb les tarifes


Està bé que tinguis una companyia de referència, però sovint no és la més econòmica del mercat. Potser ara, en plena crisi energètica amb un hivern que serà complicat, és un bon moment per revisar amb calma les diferents tarifes i veure quina és la que més beneficis t'ofereix.

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació