Un veí de Sabadell té interrompuda la venda d'un pis per un impost feudal

Es tracta del cens emfitèutic, que la persona afectada ha d'abonar al marquès de Sentmenat

Vista aèria del castell
Vista aèria del castell | AC
12 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:59h
Un impost de l’època feudal al segle XXI. Tot i que fa centenars d'anys de la desaparició del feudalisme, en l’actualitat es conserven rastres d’aquell període en format de taxa i en pot donar fe unveí de Sabadell, Josep Vives, que té interrompuda la venda d’un pis perquè ha de pagar un tribut al marquès de Sentmenat: el cens emfitèutic.

Es tracta d'una contribució de l'edat mitjana, en la qual els terratinents cedien part de les seves propietats per, en línies generals, cultivar-les i rebre a canvi part de la collita. Això portat a l'actualitat vol dir pagar per, bàsicament, vendre o construir en una parcel·la. Doncs, Vives ha compartit la seva particular història al programa Planta Baixa de TV3, però el més sorprenent és que no pot formalitzar la compravenda perquè “no sé a qui pagar”, ja que l’hereva del marquès, Pilar Sagnier, va morir al gener i la família no ha designat “una persona física a la qual dipositar els diners” -3.500 euros per aquesta operació-.



El mateix espai televisiu ha contactat amb Albert Domingo, membre del Col·legi de Notaris de Catalunya, que ha explicat que l'objectiu del cens "era donar una utilitat a les terres, que no quedessin mortes" i, ha continuat, "era una institució jurídica perquè funcionés l'economia en un període determinat del temps". Tanmateix, ha admès que "evidentment ha quedat desfasada", però "s'han de respectar els drets adquirits", ha advertit.

Domingo ha assenyalat que l’any 1990 es va impulsar una llei per anul·lar aquesta taxa si no es reactivava al Registre de la Propietat i “va haver-hi gent, com els de Sentmenat, que ho van fer”. No ha trobat que sigui un “problema greu” i ha apuntat que la solució passa perquè la família esculli un nou hereu. Per a l’especialista, el sabadellenc “ha tingut la mala sort que l’hereva s’ha mort enmig” del procés de venda.

"Tot és molt ridícul"
Sigui com sigui, Vives ha dit que fa nou mesos que es troba -des de febrer- amb “tot paralitzat”, perquè això afecta tothom, el comprador, Hisenda, l'ajuntament, el notari i el banc, entre altres agents, ha enumerat i ha rematat: "Tot és molt ridícul".

A finals d’aquest mes venç  el contracte d'arres del pis i la família a l’agost va demanar una pròrroga de sis mesos per escollir un hereu, "perquè encara estan valorant les seves propietats i això pot anar per llarg".