La llei d'acompanyament inclou ajuts a víctimes de violència masclista i la gestió pública del 061

El Govern elimina l'obligatorietat de presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre i crea un fons perquè el 20% de la recaptació de l'impost a les nuclears beneficiï municipis propers

El president Pere Aragonès, encapçalant la comitiva del Govern abans de reunir-se aquest dijous
El president Pere Aragonès, encapçalant la comitiva del Govern abans de reunir-se aquest dijous | ACN
11 de novembre del 2021
Actualitzat a les 14:46h
La llei d'acompanyament dels pressupostos incorpora la garantia que tota dona que presenti una denúncia per violència masclista compti amb l'assistència d'un advocat, així com ajuts per a les famílies perjudicades per una mort. Aprovada aquest dijous pel Govern, la llei de mesures fiscals i financeres també incorpora la voluntat d'internalitzar el 061, com va avançar NacióDigital, una de les principals reclamacions que fa la CUP per aprovar els pressupostos. Una de les novetats que inclou la norma és l'eliminació de l'obligatorietat de presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre, data que no s'ha complert mai fins ara. 

En plena negociació amb la CUP, que continua lluny de permetre l'aprovació dels pressupostos i que tot just encara el debat intern sobre què fer amb els comptes, el Govern continua fent gestos per aplanar el terreny per a un acord. Tot i això, com estava previst, no hi ha cap canvi substancial en la pressió fiscal, com reclamen els independentistes, i sí alguns gestos en matèria feminista i mediambiental. 

A més de posar l'accent en ajuts a les dones víctimes de violència masclista o també a les persones víctimes d'un delicte d'odi -crea una prestació per atendre les despeses derivades d’una intervenció quirúrgica conseqüència d’una agressió-, la norma recull un mandat al Departament de Salut -comandat per Josep Maria Argimon, independent proposat per Junts- per tal que elabori, abans que s'acabi el contracte vigent del 061 -en mans de Ferrovial des de 2016, circumstància que l'ha remunerat amb més de 45 milions d'euros-, un "full de ruta" per a la "internalització" del servei.

Aquest pla inclòs en el projecte d'acompanyament dels comptes comprèn l'avaluació de l'impacte de l'assumpció directa del 061 i, a partir d'aquí, preveure'n la calendarització, la dotació pressupostària i el mecanisme legal per fer-lo possible. El funcionament d'aquesta eina, clau durant la pandèmia, ha generat fortes polèmiques i ha anat acompanyada de problemes amb els treballadors.

L'any passat, just en ple esclat de la primera onada, NacióDigital va publicar que el 061 no era gratuït en un moment en què la Generalitat reclamava a la ciutadania que fes servir el número de telèfon per evitar el col·lapse als centres d'atenció primària i als hospitals. Al cap de només uns dies, però, el servei va passar a no tenir cost per als usuaris. Durant el mes de maig, el Govern va prorrogar el contracte de gestió amb Ferrovial per sis mesos. El venciment està previst per aquest mateix mes de novembre, tot i que per es podria allargar fins al juny del 2022, segons fonts governamentals. La llei d'acompanyament no inclou, però, la internalització del 112, una altra de les peticions que fan els cupaires. 

Canvis mínims en política fiscal
La llei d'acompanyament inclou canvis mínims en la política fiscal, una de les grans carpetes que reclama la CUP. Sí que allarga excepcionalment fins a dos anys el termini de pagament dels impostos de successions i donacions que tributin durant el 2022 -un any més del permès ara-, així com esmena lleument l'impost als actius no productius de les empreses o inclou algun petit canvi al cànon de l'aigua. No incorpora, però, modificacions rellevants ni a l'IRPF, ni a patrimoni, ni a cap altre dels impostos rellevants sobre els quals té competències la Generalitat, ni en general a cap ni un, ni en crea de nous.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ja havia avisat que no apujaria la pressió fiscal, però tampoc no inclou rebaixes per a les rendes baixes com havia insinuat que faria -els pressupostos del 2020 ja van incorporar una millora del mínim exempt que el Tribunal Constitucional ha tombat. Ara, el conseller s'ha compromès a estudiar un mecanisme alternatiu per garantir el benefici fiscal.

Per ara, tampoc no atén a les resolucions recents del Parlament, instant a gravar més la fiscalitat verda i els impostos buits, malgrat que aquestes qüestions encara es podrien incorporar durant el tràmit parlamentari, fruit de la negociació política. Sí que es crea un nou fons per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica dels municipis situats en l’àrea d’influència de les centrals nuclears, que el Govern preveu tancar l'any 2040. El 20% dels ingressos recaptats per la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear, estableix la llei, haurà de nodrir aquest fons. 

La llei també estableix l'obligatorietat formal que tot titular de màquines de joc que estan en establiments d'hostaleria facilitin semestralment informació relacionada amb l'activitat, com ara quantitat de partides jugades, import de les quantitats jugades i premis concedits.