Aragonès: «L'independentisme es quedarà coix si fixa la data i no les condicions del referèndum»

El president de la Generalitat considera "bona per al debat" la proposta de Cuixart però reivindica centrar-se en la taula de negociació amb l'Estat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència al Barcelona Tribuna
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència al Barcelona Tribuna | ACN
11 de novembre del 2021
Actualitzat a les 10:51h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no és partidari de fixar una data a la celebració d'un nou referèndum. Ho ha tornat a defensar aquest dijous en una conferència al Barcelona Tribuna en la mateixa setmana que el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha presentat la proposta del seu llibre per avançar cap a un referèndum "sense adjectius" i mentre la CUP continua insistint que cal celebrar-lo abans del 2025. "L'independentisme es quedarà coix si fixa la data i no les condicions del referèndum", ha advertit.

I és que Aragonès considera que l'independentisme s'ha de centrar en la taula de negociació amb l'Estat, on es discuteix "sobre sobirania" i on proposa aconseguir un acord per a l'amnistia i per a la celebració d'un referèndum acordat. Propostes com la de Cuixart, ha dit, "sempre són bones per al debat", tot i això, ha subratllat que cal posar el focus en crear les condicions necessàries perquè aquesta votació superi els dèficits que va tenir l'1-O. 

El president de la Generalitat ha argumentat que la taula d'interlocució amb el govern de Pedro Sánchez ha de ser l'eina a partir de la qual s'ha d'aconseguir "més consens intern" dins de Catalunya al voltant del projecte d'esdevenir un estat i "moltes més complicitats" a l'exterior. Entén que el fet que per primera vegada el govern espanyol reconegui l'existència d'un conflicte polític i que el Govern sigui reconegut com a part negociadora permet explicar a altres estats les raons de l'independentisme. 

"Es guanya generant les condicions i ho hem de fer democràticament impecable", ha insistit Aragonès, que també ha manifestat que la seva voluntat és que aquesta independència que reclama i que reconeix que no s'assolirà a curt termini arribi "com més aviat millor".