Aragonès reclama el suport de la CUP als pressupostos: «S'han d'aprovar amb la majoria de la investidura»

El president de la Generalitat barra per ara una suma alternativa i reivindica que els comptes faran possible de forma "immediata" els acords assolits amb els anticapitalistes

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència al Barcelona Tribuna
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència al Barcelona Tribuna | ACN
11 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:06h
En la vigília del debat de la CUP per decidir què fa amb els pressupostos, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alçat la veu per foragitar les especulacions sobre un eventual suport del PSC als comptes i llançar un missatge als anticapitalistes. "Els pressupostos han de comptar amb la majoria de la investidura. De Junts, de la CUP i d'ERC", ha assegurat durant una conferència organitzada pel fòrum Barcelona Tribuna. Una afirmació amb la qual ha deixat clar que el seu pla no passa per cap suma alternativa a la dels tres grups independentistes malgrat que el conseller d'Economia, Jaume Giró, va admetre aquest dimecres que es buscarien "alternatives" si la CUP no els aprova. 

"Són els pressupostos de l'acord de la investidura", ha reivindicat Aragonès, que ha precisat que alguns dels compromisos s'aplicaran de forma "immediata" mentre que d'altres requereixen més temps. Preguntat per la possibilitat d'obrir la porta a la contribució d'altres formacions com el PSC i els comuns per aprovar els pressupostos, el president ha defensat que al Parlament estan representats diferents models de país però que les xifres que el seu Govern posa sobre la taula respon a l'aposta que fa la majoria independentista. "Estic convençut que treballarem en la bona direcció amb qui va fer possible la investidura", ha insistit. 

En tot cas, ha advertit que sense l'aprovació dels comptes no es podrà aplicar de forma imminent la gratuïtat del P2, la inversió de 750 milions en habitatge social, la creació d'una energètica pública i el pla pilot de la renda bàsica universal. "Sense pressupostos, no hi ha transformació possible", ha avisat, tot afegint que cal posar
posar la voluntat de transformació per sobre de consideracions polítiques i de "riscos de bloqueig".

El president ha fet aquesta crida en paral·lel a la darrera oferta que ha fet el Govern per intentar evitar que la CUP presenti una esmena a la totalitat, decisió que prendran les bases cupaires aquest cap de setmana. Reduir ràtios a les aules i revisar el paper de la Brimo als desnonaments ha estat, segons ha avançat l'ACN, les noves carpetes que l'executiu ha posat sobre la taula per atraure el dels anticapitalistes, malgrat que es tracta de dos compromisos que ja estaven inclosos en els acords de la investidura. Precisament, els cupaires insisteixen que cal anar més enllà dels acords que van fer possible que Aragonès sigui president. 

La conferència s'ha centrat en la reindustrialització digital i verda, un discurs, però, que ha lligat directament a l'aprovació d'uns comptes que consideren que són clau per fer la "transformació i la sacsejada" a la qual es va comprometre en la seva investidura. Ha situat la lluita contra la desigualtat, la transició energètica i el canvi de model productiu com tres objectius imprescindibles del seu projecte tot afegint que per tenir totes les eines Catalunya necessita un estat independent. 

Aragonès ha tornat a insistit que cal allargar el fons covid per invertir més recursos en salut més enllà de l'increment pressupostari del 4,3% i de l'"infrafinançament" que pateix el sistema sanitari des de la transferència de la competència als territoris. Preguntat per si el Govern participarà del debat sobre el model de finançament, el president ha assegurat que estarà present "on hi hagi discussió sobre recursos", però ha burxat en què ni tan sols el PSOE té "una proposta compartida".