Alsina defensa «normalitzar» l’acció exterior de la Generalitat després d'anys d'ofensiva judicial

La consellera d'Acció Exterior es proposa potenciar la xarxa de cònsols a Barcelona per "connectar Catalunya al món"

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la comissió per presentar els pressupostos
La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant la comissió per presentar els pressupostos | Parlament
10 de novembre del 2021
Actualitzat a les 14:58h
Un cop més, l'acció exterior de la Generalitat està situada a l'ull de l'huracà. Amb l'ofensiva del Tribunal de Comptes vigent contra els 34 alts càrrecs als quals ha ordenat embargar per promoure el procés català a l'exterior, la consellera Victòria Alsina ha topat aquest dimarts amb l'intent de Ciutadans de torpedinar la tramitació dels pressupostos amb l'argument que el seu departament acull partides que topen amb la Constitució. Alsina ha defensat que la vocació del seu departament serà "normalitzar" i "consolidar" una acció exterior que és una competència de la Generalitat malgrat l'ofensiva dels tribunals. La prova d'aquesta determinació és, ha dit, l'augment en 20 milions del pressupost del departament, que ascendeix a 94 milions. 

Durant la comissió per presentar el pressupost de la conselleria, Alsina ha emmarcat el seu projecte en el context d'"excepcionalitat política" en què ha hagut de transitar un departament que fa pocs anys que s'ha creat i que ha hagut de lidiar amb un "155 salvatge" i el "setge" dels tribunals. Ha lamentat, de fet, que s'hagi "castigat per fer la seva feina" a alts càrrecs a qui el Tribunal de Comptes ha reclamat una fiança de 5,4 milions d'euros. Ha precisat, de fet, que es veu obligada contínuament a explicar de portes enfora que es tracta d'un tribunal "no homologable".

També ha lamentat que la Fiscalia hagi reclamat avui tres anys de presó per a Josep Lluís Alay, responsable de l'oficina de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, pels delictes de malversació i prevaricació pel viatge que va fer com a observador del referèndum de Nova Caledònia el 2018. "No és que no volen que fem un referèndum, no volen que anem a veure com França en fa un", ha lamentat.

D'aquesta "repressió", ha argumentat la consellera, neix el "compromís irrevocable" de "consolidar, solidificar i blindar" l'acció exterior de la Generalitat malgrat "l'obstinació" dels tribunals de l'Estat. Alsina ha defensat que el seu departament és "estratègic" per defensar els interessos de Catalunya al món, motiu pel qual cal reforçar la seva "presència, influència i compromís". El pressupost, de 94 milions, incrementa en 20 milions la partida de la qual es disposava en els comptes anteriors, una suma que ha advertit que ja és tot un missatge. "Davant la repressió del Tribunal de Comptes, la Generalitat consolida la seva acció exterior", ha defensat. 

Alsina ha subratllat com a crucial l'objectiu fixat per connectar Catalunya al món potenciant la xarxa de cònsols que hi ha a Barcelona. "L'acció exterior també es pot fer des de Barcelona", ha explicat. Ha afegit que es treballarà també per enfortir les comunitats dels 400.000 catalans que viuen a l'exterior, tant per millorar el servei que reben com per vincular-los a les preses de decisions. 

La polèmica per les delegacions a l'exterior
La consellera ha destacat la partida de 3,8 milions d'euros per a les delegacions a l'exterior i ha avançat que se n'obriran de noves tant a Europa com a altres zones del món. Seran, ha dit, "la punta de llança per als interessos de Catalunya". 

Ciutadans, Vox i el PP han carregat contra la conselleria per poder continuar amb una política exterior d'internacionalització del procés que consideren que no correspon al marc competencial de la Generalitat i han assenyalat de nou les delegacions a l'exterior i els sous dels alts càrrecs. També han defensat la causa oberta al Tribunal de Comptes. "Filibusterisme és el que vam patir els demòcrates el setembre i octubre del 2017", ha lamentat el diputat de Ciutadans Matías Alonso, qui també ha lamentat que a la consellera no la rep "ningú" quan va altres països. "No és el cas, ens reben al primer nivell", ha replicat Alsina. 

ERC, els comuns i la CUP han manifestat preocupació pel pressupost en cooperació i acostar-se a l'objectiu fixat del 0,7% l'any 2030. Alsina ha destacat que 4 de cada 10 euros del departament es destinaran a cooperació i que la vocació de la conselleria serà caminar cap a l'objectiu acordat, tot i que s'ha hagut de prioritzar en l'actual context de pandèmia. Els anticapitalistes han tornat a insistir, per boca del diputat Carles Riera, que les prioritats de la legislatura "no van en el bon camí".