Giró constata que el Govern buscarà «alternatives» si la CUP tomba els pressupostos

El conseller d'Economia confia en l'abstenció o suport dels anticapitalistes als comptes per al 2022 i defensa validar-los amb la majoria del 52% obtinguda a les eleccions del 14-f

Jaume Giró, en la presentació dels pressupostos.
Jaume Giró, en la presentació dels pressupostos. | Europa Press
10 de novembre del 2021
Actualitzat a les 9:08h
El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha indicat aquest dimecres que el Govern haurà de buscar "alternatives" a la CUP en cas que tombin els pressupostos de la Generalitat per al 2022. "Paga la pena aprovar els comptes. Si no passa, buscarem alternatives", ha remarcat Giró en una entrevista al programa Els Matins de TV3. "El Govern ha de governar, ha de prendre decisions i mai són del gust de tothom", ha ressaltat el conseller d'Economia, que ha prioritzat en tot moment els anticapitalistes com a socis per aprovar els comptes, perquè han de reflectir la majoria del 52% obtinguda a les eleccions del 14-F. "A vegades ho oblidem molt ràpid", ha ressaltat. El PSC, en tot cas, ja esmola l'estratègia per treure rèdit d'un hipotètic dissens independentista.

La CUP ja té les preguntes que farà a la militància entorn de l'aprovació o no dels pressupostos. Els anticapitalistes presentaran a l'assemblea d'aquest cap de setmana una votació en què es contempla una abstenció que permeti la tramitació dels comptes de la Generalitat, o bé la presentació d'una esmena a la totalitat que aturaria els tràmits. En cas que el resultat d'aquesta primera pregunta doni llum verda a l'abstenció, es votarà si l'acord és insuficient per a l'aprovació definitiva, i per tant, cal seguir negociant amb l'executiu, o bé si l'acord amb les altres formacions independentistes és suficient, i per tant, es pot dur a terme la votació definitiva dels comptes al Parlament.

Ara bé, en cas que l'opció vencedora sigui la de la presentació d'una esmena a la totalitat, la CUP pregunta a la militància per dos escenaris més: o se segueix negociant amb el Govern o els líders anticapitalistes donen per tancada la negociació pels pressupostos de l'any que ve. El període de votació d'aquestes qüestions començarà el diumenge vinent a les 23.59 hores i acabarà el dilluns a la mateixa hora. Giró, en la roda de premsa de presentació dels comptes, va obrir la porta a l'abstenció de la CUP i també va enviar un missatge als potencials socis: "O pressupostos, o pressupostos".

El conseller d'Economia ha lamentat el dèficit fiscal "crònic" que existeix al país, adjectiu que també ha aplicat als incompliments de les inversions de l'Estat. "Això passa any rere any", ha remarcat Giró, que ha indicat que si el país "cau a trossos" és perquè el govern espanyol no compleix amb els números. Preguntat sobre si la Generalitat tampoc acaba de certificar les inversions pressupostades, ha indicat que "no és comparable" amb el que fa l'Estat, perquè Catalunya arriba més aviat al 90%. Sobre els fons europeus, ha indicat que el saldo català és "net" en relació a les institucions comunitàries, de manera que té "tot el dret" a rebre'ls. Catalunya rebrà el 12% dels fons europeus de l'Estat, i ha remarcat que el percentatge hauria de ser superior.

Preguntat sobre si hi haurà fons Covid l'any vinent, petició que arriba de múltiples autonomies i que Giró ja va fer extensiva al juliol en una trobada amb la ministra María Jesús Montero, ha indicat que la tensió per la crisi sanitària no s'acabarà quan arribi el 2022, de manera que continuen sent necessaris. "L'esforç que s'està fent en salut és molt important", ha ressaltat el conseller d'Economia, que ha ressaltat que l'increment en personal i en pressupost és el més elevat del pressupost. Els fons extraordinaris, ha dit, arribaran perquè es teixirà una demanda insistent de més autonomies.