El PSC manté la mà estesa per aprovar uns pressupostos «millors» sense la CUP

Els socialistes demanen a Junts que retiri l'esmena a la totalitat als comptes de l'Estat perquè si aquests no s'aproven no hi haurà el nivell de despesa anunciat a Catalunya

La portaveu del PSC, Alícia Romero, valora els pressupostos al Parlament
La portaveu del PSC, Alícia Romero, valora els pressupostos al Parlament | ACN
09 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:42h
 "Mantenim l'oferta al Govern perquè Catalunya tingui uns millors pressupostos per al 2022". Així ha verbalitzat el PSC que no es retira de la cursa de la negociació dels comptes de la Generalitat malgrat que la prioritat sigui aprovar-los amb la CUP. Els socialistes han criticat que aquests pressupostos són "incerts" perquè no compten amb l'estabilitat necessària i han emplaçat a ERC i a Junts a triar "entre la radicalitat, la incertesa i la inestabilitat" o la "centralitat, la certesa i l'estabilitat".

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha lamentat que els pressupostos s'hagin presentat tard i que ara s'hagi de "córrer" per aprovar en un mes i mig uns comptes que ha considerat imprescindibles. Amb tot, ha emplaçat Junts a fer un exercici de "coherència", ja que si el projecte presentat pel conseller d'Economia, Jaume Giró, contempla una despesa de més de 5.600 milions, ha advertit, és perquè la meitat prové dels fons europeus i l'altra meitat de l'Estat.

"Si no s'aproven els pressupostos de l'Estat no hi haurà pressupostos de la Generalitat amb aquest augment de la despesa", ha dit Romero, que ha emplaçat Junts a retirar l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. Ha matisat, però, que la retirada de l'esmena no és una condició sine qua non per obtenir el suport socialista al Parlament. 

A l'espera d'estudiar més a fons la proposta de Giró -la portaveu socialista ha lamentat que només han tingut un marge de dues hores-, el PSC ha assegurat que "no li agrada" com s'han repartit els 5.600 milions. Especialment pel que fa a la partida per a indústria, amb 49 milions -l'any 2010, han recordat, era de 163 milions- o salut, matèria en la qual han recordat que "no es reverteixen les retallades".

En tot cas, ha afirmat Romero, els socialistes consideren que a partir d'ara "tots els escenaris estan oberts" i que, malgrat la seva visió "crítica", pel PSC "no quedarà". Fins al 22 de novembre, ha subratllat, hi ha temps per decidir si presenten o no una esmena a la totalitat.