Omplir avui la cistella de la compra és un 15% més car que fa un any

Les fruites i verdures, la carn i els olis són els aliments que més han augmentat de preu

Una clienta comprant en un supermercat
Una clienta comprant en un supermercat | Arxiu ND
13 de novembre del 2021
Actualitzat a les 21:56h
Els microxips provinents de l'Àsia no arriben, el sector tèxtil no rep les comandes que s'han d'enviar des del Vietnam, la gasolina i el dièsel han incrementat el preu fins a màxims i, finalment, el sector alimentari també es veu afectat per la crisi de subministraments mundial. No hi ha capacitat per respondre a la demanda creixent dels clients perquè hi ha escassetat en alguns productes.

L'encariment de les matèries primeres, els problemes en la cadena de subministrament i la pujada dels costos energètics ja ha provocat una pujada pronunciada del preu dels aliments en mercats i supermercats. El sindicat agrari COAG, que n'elabora un informe mensual, argumenta que omplir avui la cistella de la compra és un 15% més car que fa un any.

En el marc del congrés de l'organització de fabricants i distribuïdors AECOC celebrat a Barcelona setmanes enrere, el seu president, Ignacio González, va anunciar que la inflació ja aflora i "sembla que en els pròxims mesos serà similar o pitjor". De fet, a l'octubre la inflació a Catalunya s'ha enfilat fins a l'1,7% i la taxa interanual al 5,2%. Així, la pujada de l'import de la cistella de la compra que ja s'ha començat a notar pot ser només l'inici de l'increment generalitzat de preus. I tu, ja ho has notat?


La pràctica totalitat dels usuaris consultats per NacióDigital expliquen que han notat un increment en el cost de la seva cistella de la compra d'entre 5 i 15 euros en les últimes setmanes. D'aquests, el 50% parla d'un increment notable en els vegetals i fruites, seguit de les carns.

L'informe de COAG destaca, com un dels productes més afectats per aquesta escalada, l'oli d'oliva. Actualment, un litre pot costar 4,12 euros i és un 6,1% més car que en el mateix període del 2020. El conjunt de productes carnis també ha viscut una pujada desmesurada: el conill, un 4,7% més car; el pollastre, un 3,5%, i el porc, un 1,5%.

La fruita i la verdura no queden exemptes d'aquesta pujada. És més, és el grup que més augment ha patit. Un quilo de tomàquets per a amanida ja costa 2,07 euros, gairebé un 17% més que fa un any; les pomes i les peres, a 2,46 i 2,59 euros el quilo respectivament, han augmentat en un 15% el seu cost. 

Com encaren la campanya de Nadal els supermercats?
La situació amenaça ara la campanya de Nadal i el Black Friday moments clau per al consum. Des de Bon Preu es preparen amb normalitat i treballen amb tots els seus proveïdors per poder disposar de tots els productes i serveis habituals. Tot i això, el grup explica a NacióDigital que és possible que en algun moment puntual pugui haver-hi algun problema de subministrament en alguna família de productes concreta, tot i que avisen que "en cap cas" serà de forma general. 

Pel que fa a l'increment de preus, avui en dia la cadena de supermercats catalans explica que la crisi de subministrament global no ha afectat la cistella de la compra dels seus clients. Per ara "mantenen els preus iguals", però alerten que "caldrà estar atents a l'encariment del preu de les matèries primeres" que ja s'està vivint.