ERC insisteix que l'acord amb la CUP pels pressupostos és la via «més coherent»

La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, defensa que els comptes que el Govern validarà aquest dimarts seran "bons" i insta els anticapitalistes a "no deixar escapar l'oportunitat" d'aprovar-los

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. | Marc Puig
08 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:36h
El Govern aprovarà aquest dimarts el projecte de pressupostos per a l'exercici 2022, encara sense tenir-ne garantit el tràmit parlamentari, perquè la CUP continua marcant distàncies amb l'executiu i la negociació és encara lluny d'un acord. Davant d'aquest escenari, ERC ha insistit que l'acord amb els anticapitalistes pels comptes és "el més coherent" i els ha instat a "no deixar escapar l'oportunitat" d'aprovar-los, perquè seran uns "bons" pressupostos. Així s'hi ha referit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, que ha apuntat que aquesta setmana s'intensificaran les negociacions perquè hi ha "marge" per a una entesa. Del resultat en depèn la plasmació del pacte de legislatura i, per extensió, el recorregut del mandat i la geometria d'enteses al Parlament.

Vilalta ha destacat els esforços del Govern per complir amb el pacte d'investidura amb la CUP i disposar de recursos en polítiques socials. La portaveu republicana ha detallat, per exemple, l'aportació que farà viable la gratuïtat de P2, l'increment del pressupost de la conselleria de Cultura -fins al 2% dels recursos totals de la Generalitat- o la inversió de 750 milions d'euros en habitatge, així com la creació d'una energètica pública. "Aquests pressupostos suposaran un canvi de rumb al nostre país i un gir a l'esquerra", ha exposat la secretària general adjunta d'ERC. "Per nosaltres, no quedarà", ha comentat sobre les negociacions amb els socis parlamentaris.

La CUP va anunciar aquest cap de setmana que convocarà assemblees obertes parlamentàries en els pròxims dies per prendre una decisió sobre si presentar esmena a la totalitat als comptes del Govern. Les reunions territorials i sectorials serviran per actualitzar l'estat de les negociacions i conèixer el punt de vista de la militància. Si les bases opten per vehicular una esmena a la totalitat, la tramitació dels pressupostos es complicarà: ERC i Junts hauran de recórrer als vots del PSC i En Comú Podem, que ja s'han ofert com a alternativa. "Si algú hi vol votar a favor, benvinguts seran", ha dit Vilalta, per bé que no preveu cap negociació amb socialistes i comuns. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha dit que confia encara a tancar un acord amb la CUP, una via també preferida pel conseller d'Economia, Jaume Giró. Així ho han defensat tots dos en públic.

Els dubtes de la CUP, però, afegeixen incertesa al pacte de les forces independentistes. Els cupaires volen compromisos ferms en les carpetes d'habitatge i salut. En la primera carpeta defensen una inversió de 1.000 milions -en lloc dels 750 milions plantejats pel Govern- mentre que, en la segona, reclamen revertir l'externalització del servei 061. En el capítol impositiu no s'esperen canvis, tal com ja va avançar Economia. En la llei d'acompanyament dels pressupostos, de fet, no hi figuren modificacions substancials en relació als últims comptes aprovats.

La CUP ja havia advertit que tenia la intenció de demorar la negociació amb el Govern per intentar assolir un acord més satisfactori, encara que això suposés endarrerir algunes setmanes l'entrada en vigor dels comptes, una prioritat per Palau i Economia. Tal com va avançar NacióDigital el 20 d'octubre, els anticapitalistes prioritzaven el compliment del pacte d'investidura per sobre del calendari. 

Per estovar la negociació amb la CUP, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha assegurat que són "replantejables" projectes com el dels Jocs d'Hivern o el Hard Rock, tots dos inclosos en el pla de Govern. Ho ha dit en declaracions al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, on ha recordat, en el cas dels Jocs d'Hivern, que està prevista una consulta al territori. I això és el que ha recalcat ERC en la roda de premsa d'aquest dilluns: els pressupostos recolliran la partida pressupostària per fer la consulta sobre el projecte olímpic. "Hi estem compromesos", ha afirmat Vilalta, que no considera que els Jocs o el Hard Rock siguin un obstacle insalvable.

Resposta a Bolaños pel català a l'audiovisual
La portaveu d'ERC ha respost el ministre Félix Bolaños, que aquest cap de setmana va descartar una quota de blindatge del català a la llei de l'audiovisual, per bé que el PSOE va pactar amb els republicans aquesta protecció per evitar una esmena a la totalitat dels republicans als pressupostos generals de l'Estat. "Tenim un compromís per garantir el percentatge de doblatge, producció i subtitulació. Amb el català no s'hi juga, i el català es protegirà", ha afirmat Vilalta, que ha contraposat les declaracions de Bolaños amb les de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, respectuoses amb l'acord lligat amb ERC.