ERC presenta el seu «pols a l'Estat» com la via efectiva pel referèndum i la independència

En un moment crític de la negociació dels pressupostos, Junqueras i Rovira afirmen que l'aliança amb la CUP és "estratègica per lluitar contra l'statu quo dels de sempre amb el de sempre"

Acte amb Junqueras i Rovira a la Llotja de Mar de Barcelona
Acte amb Junqueras i Rovira a la Llotja de Mar de Barcelona | Marc Puig
06 de novembre del 2021
Actualitzat el 07 de novembre a les 7:49h
ERC es referma en la seva aposta política pel referèndum i la independència. I a curt i mitjà termini això passa, entén la direcció, per insistir en la taula de diàleg amb el govern espanyol. Els dos líders del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira, han assegurat que és l'únic camí transitable i que ser-hi, posar l'Estat "en contradicció" i obligar Pedro Sánchez a fer "una proposta" és la forma més efectiva de fer "un pols democràtic"

"Ser a la taula forma part de l'acumulació de forces, ens dona més legitimitat", ha assegurat Rovira indicant que aquest és el camí que, malgrat "els canvis" en els objectius tàctics, "ens va acostant a l'objectiu final, que és la independència i que mai ha canviat". Ella i Junqueras participaven en un acte amb la militància a la Llotja de Mar plantejat com una ocasió de posar al dia l'agenda del partit i refermar-la amb una imatge de fortalesa i unitat interna amb la mirada posada a la conferència nacional de març. 

Per Junqueras tot plegat és "un pols a l'estat" que fa, ha explicat citant la Ilíada d'Homer, una assemblea democràtica que vol derrotar un rei "dolent". Així és, si més no i segons que ha dit, com ell ho explica al seu fill. "Som en una acumulació de forces, ells no volien seure i nosaltres hem forçat vehicular aquest pols que vol la majoria per poder tornar a votar", ha explicat.

Pel líder d'ERC per fer-ho cal ser "molts i molt forts i amb moltes aliances" perquè no només es tracta d'exercir el vot, com ja es va fer a l'1-O quan els republicans ja eren al Govern amb Junts, sinó que ara es tractarà també de "defensar-lo", és a dir de fer-lo efectiu. "No hi ha una independència possible si no és amb el reconeixement de la comunitat internacional", ha avisat davant unes tres-centes persones. Rovira ha defensat l'1-O però també la necessitat d'assumir les mancances i els errors del 2017, un dels trets diferencials amb els seus socis de Junts.

En la línia de Rovira, i per intentar contrarestar les crítiques dels seus socis al Govern, el líder d'ERC ha afirmat que el seu partit "no s'ha mogut d'on ha estat sempre" i ha evocat Francesc Macià i els debats constitucionals on ERC, que va acabar demanant el no, ja va defensar el dret a decidir.

Ha estat punyent quan ha afirmat que "no hi ha cap altra alternativa que la que representa ERC" per poder convertir Catalunya en un estat. Rovira al seu torn ha indicat que el projecte del partit és "sòlid" i que, com va indicar el fundador, després de proclamar la República catalana el 1931, per arribar "a la victòria final" cal fer el camí "més ample, més plural i més divers".

L'estació final i la de la taula de la "contradicció"
L'estació final és la independència per la via del referèndum, però ara el tren republicà és a la taula de diàleg, que té poques expectatives d'èxit i que és blasmada per Junts, que ni tan sols en forma part. Els republicans la defensen com una forma de posar "en contradicció" l'executiu del PSOE. I si el govern espanyol fuig d'estudi, ha afirmat el president d'ERC, es posa "en evidència davant una part de la societat catalana i la comunitat internacional". Rovira, que ha connectat en directe amb una gran pantalla i que, com Junqueras, estava asseguda en un tamboret, talment com si un i altre estiguessin compartint escenari, ha indicat que "ser republicans i demòcrates" és seure a una taula de diàleg i "confrontar les idees sense por"
 

Junqueras i Rovira a l'acte per fixar la posició d'ERC Foto: Marc Puig


L'acte de la Llotja de Mar aquest dissabte és el primer que fa ERC amb la seva militància després de gairebé dos anys de restriccions sanitàries pel context de pandèmia. Fins ara havien estat telemàtics o de petit format, fins i tot en la campanya del 14 de febrer. Entre els assistents hi havia la plana major del partit i el Govern, però no el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de viatge a Glasgow (Escòcia) per participar de la cimera COP26 sobre el canvi climàtic.

El diàleg Junqueras-Rovira arribava també després d'una setmana marcada per la llum verda d'ERC a la tramitació dels pressupostos espanyols al Congrés després d'haver pactat amb el PSOE introduir quotes pel català a la llei de l'audiovisual que ara esperen concretar i la revisió de l'execució pressupostària. Mentrestant, a Catalunya la negociació de Junts i ERC amb la CUP per aprovar els comptes catalans es va complicant i el PSC i els comuns apareixen a l'horitzó com a alternativa

Aposta clara per la CUP
Aquest assumpte també ha tingut atenció dels dos líders del partit. I han estat clars en afirmar que la seva aposta és per la CUP i no per refer ponts amb els socialistes a Catalunya. Cap picada d'ullet al PSC i sí un missatge clar que l'aliança amb els anticapitalistes és "estratègica" i va més enllà de votacions puntuals. "Fer-ho amb ells ens permet treballar contra els oligopolis i per la sostenibilitat i mantenir junt el 52% de vot independentista del 14-F", ha dit la secretària general.

Els republicans volen, ha afirmat, consensos en temes com ara les renovables, però també "transformar i lluitar contra l'statu quo" que per ells encarnen el PSC i Junts. "O ens aliem amb la CUP per un futur més sostenible o tindrem el mateix de sempre i amb els de sempre", ha dit Rovira. Junqueras ha afirmat que darrere l'ampliació de l'aeroport que avalaven els socialistes i els seus socis de Junts hi havia "interessos urbanístics".

La línia vermella del català
La secretària general ha defensat un enfocament feminista de la política i resoldre debats com el de la renda garantida. I un i altre també s'han aturat en el debat sobre la llengua. Són tres assumptes sectorials que lidera ERC al Govern i en els que volen que es notin canvis. Junqueras ha recordat que si algú vol els vots d'ERC [en referència al PSOE] ha d'assumir que el català és "vehicular" i Rovira que en aquest àmbit no es pot fer "ni un pas enrere" pel valor de "cohesió i igualtat" que té el català. "Tenim el dret a usar la llengua i l'obligació de promoure-la i defensar-la", ha reblat el president del partit en un acte pensat per no moure la brúixola i insistir en l'estratègia dels últims anys.