ERC refermarà amb Junqueras i Rovira l'aposta per un nou referèndum

Els republicans celebren un acte a la Llotja de Mar que buscarà complicitat amb la CUP en l'horitzó del procés en plena negociació dels pressupostos

Oriol Junqueras i Marta Rovira, durant la passada campanya electoral
Oriol Junqueras i Marta Rovira, durant la passada campanya electoral | Marc Puig
05 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:08h
La novetat no serà el què, sinó en la rellevància del quan. L'acte d'ERC que aquest dissabte a la tarda acollirà la Llotja de Mar té per objectiu afiançar l'estratègia que impulsen els republicans per muscular l'independentisme, i que passa per aconseguir un nou referèndum amb garanties. Seran Oriol Junqueras i Marta Rovira els encarregats de defensar un rumb que ja van posar per escrit al llibre Tornarem a vèncer però que en l'actual context busca, entre altres objectius, teixir complicitats amb la CUP, amb qui el Govern pretén aprovar els pressupostos de la Generalitat malgrat que a hores d'ara la negociació no prospera

Serà el primer acte cent per cent presencial que celebren els republicans des de l'esclat de la pandèmia. La posada en escena, davant d'un auditori amb un aforament de 450 persones, està concebuda amb un missatge de portes endins i de portes enfora a través d'una conversa de Junqueras amb Rovira, que participarà a través d'una pantalla a mida real. Per una banda, expliquen fonts de la cúpula de Calàbria, es tracta de "retrobar-se" amb la militància refermant quina és la projecció de futur del partit. Per l'altra, "reenquadrar" l'estratègia per muscular l'independentisme en un moment en què el moviment continua sense tenir un horitzó compartit, desunió que impacta també en la governabilitat.

Precisament aquesta setmana, el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha publicat el seu llibre en el qual advoca per un nou referèndum "sense adjectius" que considera que ha de ser convocat per la Generalitat, com va precisar en una entrevista a NacióDigital. La proposta ha estat aplaudida per la CUP, que fins ara no ha reeixit en el seu intent d'arrossegar ERC i Junts perquè es comprometin a celebrar un referèndum abans del 2025. Segons els anticapitalistes, el Govern ni està liderant un "gir a l'esquerra" amb els pressupostos ni està plantejant la legislatura en termes de confrontació amb l'Estat, motiu pel qual emplacen els dos socis de la coalició a moure's en aquest sentit.

Els de Carles Puigdemont no estan en aquesta tessitura i continuen defensant que ja es votar l'1-O. Però els republicans sí que coincideixen amb els anticapitalistes en què s'han de generar les condicions per superar les febleses de l'1-O en matèria de reconeixement i legitimitat. La discrepància està en les formes i en el calendari. Per a ERC, la taula de negociació del conflicte amb l'Estat és la principal eina per guanyar legitimitat a l'exterior perquè identifica el Govern com a part negociadora en un format que genera "comprensió".

Al mateix temps, sostenen que és també l'eina per muscular internament el moviment si no es visibilitza cap resposta del govern espanyol per canalitzar la demanda del referèndum i l'autodeterminació i en paral·lel a una "bona gestió" des de la Generalitat. No són partidaris, però, en cas que no sigui acordat amb l'Estat, de lligar aquest nou referèndum a un calendari que no pugui garantir el reconeixement i la legitimitat a dins i a fora. Els anticapitalistes contraargumenten que precisament fixar una data seria un element per "pressionar" en aquesta taula de negociació. 

Fora del Consell per la República i clau en l'estabilitat de Sánchez
Els republicans, doncs, desgranaran de nou la seva aposta amb la intenció de teixir ponts amb la CUP i alinear-se amb la tesi de base de Cuixart a les portes que el Govern aprovi els pressupostosel pròxim dimarts sense que s'hagi tancat abans un acord amb els anticapitalistes. Ho faran també una setmana després de l'assemblea del Consell per la República, que continua pendent de reformular-se i del qual ERC i la CUP en resten al marge, i que s'hagi posat en marxa l'Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, coordinat per David Fernàndez.  

També en un context en què tant la CUP com Junts retreuen als republicans que hagin facilitat la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat i apuntalat l'aliança amb Pedro Sánchez sense haver-ne tret prou rèdit més enllà del que consideren un inconcret blindatge del català a la llei de l'audiovisual. El sí dels anticapitalistes als comptes són determinants per garantir l'estabilitat del Govern amb la majoria de la investidura, i mantenir la presidència de la Generalitat de Pere Aragonès la volta de clau del full de ruta d'ERC. Junqueras i Rovira en donaran fe des d'un escenari, el de la Llotja de Mar, que l'octubre del 2019 va aplegar els partits independentistes catalans, bascos i gallecs per demanar mediació internacional en contra de la repressió i en defensa de l'autodeterminació.