Dotze trucs per no passar fred a casa i estalviar amb la calefacció

El 2024 ha arrencat gris, fred i acompanyat de l'alt preu de l'energia que ja s'ha normalitzat arran de la crisi dels últims mesos

L'augment del preu de l'energia complica escalfar la llar
L'augment del preu de l'energia complica escalfar la llar | Unsplash
Nació
11 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:08h
El 2024 ha arrencat gris, fred i acompanyat de l'alt preu de l'energia que ja s'ha normalitzat arran de la crisi dels últims mesos. Davant d'aquesta situació, cal conèixer formes de mantenir la casa calenta sense arruïnar-se, com ara aquests 12 trucs per estalviar en calefacció.

1. El sol, un aliat. Les cortines i persianes abaixades són clau a la nit. Al matí, però, cal apujar-les i aprofitar al màxim el sol. És el radiador natural per excel·lència i l'escalfor que genera pot mantenir la casa aclimatada durant bona part del dia.

2. Un terra de catifes. Sortir del llit pot ser una autèntica heroïcitat quan baixen les temperatures, i encara més si cal trepitjar el terra sense mitjons. Per aquest motiu, les catifes, a part de ser agradables, afegeixen una capa extra d'aïllament i redueixen la sensació general de fred.

3. No subestimar el poder de la decoració. És evident que una paret aïlla millor el fred que un vidre. Ara bé, uns quants quadres o uns prestatges amb llibres reforcen l'aïllament i ajuden a mantenir elevada la temperatura de l'habitatge.

4. Blindar les finestres. Al vespre, les finestres són el gran rival a batre. És vital tapar els petits forats pels quals es pot escapar la calor. En aquest sentit, la massilla pot ser de gran utilitat: és barata, senzilla d'aplicar i dona grans resultats.

5. Aprofitar la dutxa. Una dutxa d'aigua calenta és fenomenal en ple hivern. Si, a més, ens dutxem amb la porta oberta, l'escalfor de l'aigua i el vapor ajudaran a augmentar la temperatura de la resta de la casa.

6. Focalitzar la calor. Una de les idees clau és evitar que la calor fugi. En aquest sentit, les ranures de la part de baix de les portes juguen males passades i fan disminuir la temperatura. L'ús d'un rivet o cinta aïllant són bones solucions per evitar que el fred torni al pis.

7. Mantenir-se actius. Quan fem esport, augmenta la nostra temperatura corporal i, per tant, també augmenta la temperatura ambient. Ballar, fer una mica d'exercici... a part de saludable és bo per escalfar la llar.

8. Foc i ceràmica, parella ideal. La ceràmica funciona molt bé per acumular i mantenir la calor. Amb una espelma i un test col·locat a sobre, l'anomenada estufa dels pobres -i paciència, perquè va lent-, podem escalfar l'habitació.

9. No deixar de banda els trucs de tota la vida. Les tradicionals bosses d'aigua calenta o petits sacs d'arròs i llavors -escalfats un parell de minuts al microones- deixen el llit perfecte per entrar-hi a la nit.

10. La calefacció, al seu punt. No podem renunciar al 100% a la calefacció, per això hem de fer-ne un ús adequat. La temperatura ideal és entre 19 i 21 graus. Alerta, perquè augmentar-la un grau suposa incrementar el consum d'energia aproximadament un 7%.

11. L'ajuda del paper de plata. Apantallar els radiadors col·locant paper d'alumini (o material equivalent) fa que la paret no absorbeixi la calor i la dissipi cap a totes les estances de la casa.

12. Revisar la caldera. És important revisar la caldera amb un tècnic especialitzat a l'inici de la temporada d'hivern. A banda, l'usuari ha de conèixer la millor manera de regular-la per evitar problemes de funcionament.