Denuncien que Netflix vulnera la llei per l'augment de preu de les seves tarifes

Facua reclama expedients sancionadors contra la plataforma "per una pràctica abusiva en la pujada de les tarifes de manera unilateral" i atemptant contra la legislació de consum

Reed Hastings, fundador i CEO de Netflix
Reed Hastings, fundador i CEO de Netflix | Europa Press
04 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:21h
La pujada de preus de Netflix podria ser una pràctica abusiva contra els seus usuaris. L'organització Facua, defensora dels consumidors, ha denunciat la plataforma pel seu augment de preus de manera unilateral "sense fonamentar-la en motius vàlids expressament contemplats en els seus contractes amb els usuaris". A partir d'aquest mes, la majoria dels subscriptors de Netflix veuran com els seus contractes (si tenen els paquets Estàndard i Premium) hauran vist modificat el seu preu.

Des de la multinacional assenyalaven el mes passat que, els usuaris que ja tinguin una subscripció contractada, començaran a rebre notificacions per correu electrònic del canvi de la tarifa a partir del 18 d'octubre. I així ha estat. En aquest escenari, Facua denuncia que aquesta pujada de preus a les seves tarifes respon a allò que preveu una clàusula inclosa als Termes d'Ús de la companyia que l'associació considera abusiva.

El text estipula que des de Netflix "poden canviar els nostres plans de subscripció i el seu preu quan ho considerem oportú", sense vincular aquestes modificacions a cap motiu vàlid recollit als seus contractes amb els usuaris. Facua considera que "no hi ha cap motiu vàlid que es reculli als contractes" per fer modificacions d'aquesta manera unilateral. Els arguments de Netflix per aquesta pujada de la tarifa és "per oferir més i millor entreteniment".

Una pràctica abusiva impedida per llei
L'associació deixa clar que aquesta clàusula s'ha de considerar com a abusiva perquè la companyia pretén atorgar-se la capacitat de modificar el contracte de manera unilateral, en qualsevol moment i basant-se en circumstàncies completament indeterminades. Una pràctica que, segons l'article 85 de la llei general per a la defensa dels consumidors, serà considerada abusiva quan "les clàusules que reservin a favor de l'empresari la facultat d'interpretació o modificació unilateral del contracte, llevat, en aquest darrer cas, que concorrin motius vàlids especificats al contracte".

En aquest cas, però, Facua argumenta que "oferir més i millor entreteniment" no és cap motiu vàlid ni fonamentat i això vulnera directament la legislació de consum. És més, l'article 82 de la llei esmentada abans assenyala també com a abusives aquelles clàusules que "vinculin el contracte a la voluntat de l'empresari" i "limitin els drets del consumidor i usuari". 

I afegeixen que l'article 1.256 del Codi Civil assenyala que "la validesa i el compliment dels contractes no es poden deixar a l'arbitri d'un dels contractants" i el 1.258 indica que "els contractes es perfeccionen pel mer consentiment, i des d'aleshores obliguen, no només al compliment del que és expressament pactat, sinó també a totes les conseqüències que, segons la seva naturalesa, siguin conformes a la bona fe, a l'ús i a la llei". Facua ja ha demanat al Ministeri de Consum que s'obrin els expedients i s'apliquin les sancions necessàries contra Netflix per l'augment de preus.