El problema de l'assetjament escolar: més de 300 casos des del 2019 a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra asseguren que la xifra "és molt més elevada" perquè la majoria de persones no han explicat que pateixen assetjament

La policia catalana ha quantificat un total de 332 casos d'assetjament des del 2019, aproximadament un centenar per cada any
La policia catalana ha quantificat un total de 332 casos d'assetjament des del 2019, aproximadament un centenar per cada any | Europa Press
04 de novembre del 2021
Actualitzat a les 10:28h
L'assetjament escolar és un dels majors problemes del sistema educatiu català i un informe dels Mossos d'Esquadra corrobora, a través de xifres, la immensa xacra que pateixen els infants i adolescents al país. La policia catalana ha quantificat un total de 332 casos d'assetjament des del 2019, aproximadament un centenar per cada any. Des del cos han assegurat que treballaran per intentar impedir aquests maltractes.

"Les dades en si no són xifres molt elevades, el problema és l'impacte. L'impacte que hi ha sobre la víctima, les famílies i el seu entorn, que veuen aquest sofriment. Des de Mossos ens interessa analitzar-ho per fer contingut de prevenció", ha explicat el cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d'Esquadra, el sergent Guillem Goset.

Ell mateix ha relatat en declaracions als mitjans que per determinar que una persona està patint assetjament és fonamental la repetició dels fets en el temps i "que hi hagi una intensitat suficient perquè la persona sofreixi i no tingui la capacitat de sortir per si sola". On més assetjaments es produeixen és en l'institut (33,6%), a l'escola (25,7%) i en espais oberts o al carrer (25,3%), mentre que al domicili a través de xarxes socials o programes de missatgeria són un 14,2%.

Xifres que no són reals
Durant aquests tres anys s'han identificat 601 presumptes autors d'aquests fets -el 63,6% són homes-, 599 han estat denunciats i dos van ser detinguts el 2020 per lesions i abusos sexuals a un menor d'11 anys. També ha afegit que estan molt segurs que "hi ha una xifra negra molt elevada" de joves, adolescents i infants que no han explicat que estan patint assetjament de qualsevol mena -físic, verbal o per internet-, i ha subratllat que la policia catalana vol fer un acompanyament de les víctimes des de l'inici.

Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra han activat a partir d'aquest dijous, Dia Internacional Contra la Violència i l'Assetjament Escolar, una nova acció destinada a alumnes de primària i secundària per donar-los eines per detectar i prevenir les conductes discriminatòries. Aquestes accions preventives van dirigides a menors, docents, familiars i altres agents socials per sensibilitzar i evitar aquestes situacions, i Goset ha assegurat que la prevenció d'aquests fets i la detecció ràpida és essencial per evitar que els casos d'assetjament s'agreugin.

Els Mossos pretenen explicar a través de tallers i xerrades que aquestes conductes "no són mai actes individuals, perquè moltes vegades participa un grup de persones on cadascú té un rol diferent i hi ha observadors que no participen directament en l'acció, però que el seu silenci contribueix a reafirmar l'actuació".